Binnenland

Ebru Umar: 'Nederlands paspoort intrekken bij vervullen Turkse dienstplicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ebru Umar: 'Nederlands paspoort intrekken bij vervullen Turkse dienstplicht'

[EO] "Als Turkse Nederlanders hun dienstplicht vervullen in Turkije is dat een goede reden om hun Nederlandse paspoort in te trekken." Met die boodschap kwam columniste Ebru Umar bij Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Ebru Umar stond gisteren terecht in Turkije vanwege een serie vermeende beledigingen. Ze zou onder meer de Turkse president Erdogan en de stichter van Turkije, Atatürk hebben beledigd. Zelf is ze in Nederland gebleven omdat Turkije nu te gevaarlijk is.

Umar vindt dat Nederland veel te tolerant is tegenover de Turkse minderheid. 'Je denkt toch niet dat een Nederlander ermee weg komt als hij zijn dienstplicht in Duitsland of Engeland gaat vervullen'?

'Zet Turkse ambassadeur het land uit'

De uitspraak van premier Rutte in het televisieprogramma Zomergasten dat de Turken die een NOS-ploeg lastigvielen op moeten pleuren naar hun eigen land noemde Umar mosterd na de maaltijd. Ze noemt het een antwoord dat de VVD na lang nadenken heeft bedacht op het 'rot toch op' van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Bovendien vindt ze het goedkoop, omdat de Turkse Nederlanders het staatsburgerschap hebben en dus helemaal niet kunnen 'oppleuren'. "Het is gewoon propagandapraat," aldus Umar. "Rutte had beter 'pleur op' tegen de Turkse ambassadeur kunnen zeggen. Zet die man het land uit!"

Bijzonder onderwijs

Umar vindt dat het bijzonder onderwijs de oorzaak is dat veel Turken in hun eigen wereld leven. Zij pleit ervoor dat burgers die een eigen onderwijszuil in stand willen houden, die ook zelf moeten betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie