Binnenland
BNNVARA

'Mannen denken slecht na over hun rol in de maatschappij'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mannen denken slecht na over hun rol in de maatschappij'

De Amerikaanse ex-feminist Warren Farrell stond dit weekend met een interview in De Volkskrant waarin hij een aantal interessante dingen over de emancipatie van de man deelde. Volgens hem zou het feminisme zodanig zijn doorgeslagen dat de positie van de man in het geding komt. Hoe zit het met het zelfbeeld van de man nu de man-vrouw verhoudingen verschuiven? Willemijn Veenhoven praat erover in De Nieuws BV met hoogleraar demografie Jan Latten, presentator en columnist Cesar Majorana. En Lauk Woltring, gespecialiseerd in de ontwikkeling van jongens en jonge mannen.

Doorgeslagen feminisme

Warren Farrell was eerder een bekend feminist die veel lof ontving voor zijn inspanningen bij het organiseren van honderden praatgroepen. In Amerika trok hij veel aandacht van media en gaf lezingen door het hele land. Nu komt hij juist op voor de positie van de man, omdat het traditionele beeld van het 'man zijn' verandert nu vrouwen - ook op economisch vlak - steeds vaker onafhankelijk zijn. Het feminisme is volgens Farrell doorgeslagen

De man als kostwinnaar

In het boek 'The Boy Crisis' schrijft Farrell dat mannen steeds verder achterop raken. Hoogleraar demografie Jan Latten ziet deze ontwikkeling ook: "Vooral de lageropgeleide mannen krijgen de klappen, want deze mannen verliezen hun rol als kostwinnaar. Bij hoogopgeleide daarintegen mannen zie een ontwikkeling waarin je gender-balanced koppels ontstaan. Dat zijn relaties waarin de man en de vrouw bijvoorbeeld allebei vier dagen werken."

Quote

Het begrip mannelijkheid verschuift voortdurend

Lauk Woltring

Lauk Woltring geeft al meer dan 40 jaar lezingen en trainingen en workshops in het onderwijs en denkt dat veel mannen niet goed nadenken over hun rol in de samenleving. Woltring: "Dat begrip mannelijkheid is - net als vrouwelijkheid - voortdurend aan het schuiven. Ik denk dat een aantal mannen de boot missen, omdat ze slecht nadenken over zichzelf en gewend zijn aan de oudere rol als kostwinnaar. Vrouwen begonnen 30/40 jaar geleden na te denken over hun positie in de maatschappij en hebben daar baat bij gehad."

Mannenpraatgroepen

Cesar Majorana ziet duidelijk dat mannen steeds meer nadenken over hun rol in de maatschappij: "Een vriend van mij vroeg eens of ik mee wilde met een clubje mannen in het bos om te praten over mannelijkheid en hout te gaan hakken. Ik vind dat doodeng. Als we de mannelijke rollen weer willen heruitvinden doe ik dat liever met vrouwen erbij." Statistisch gezien toont Warren Farrell in 'The Boy Crisis' aan dat mannen door hun nieuwe rol in de maatschappij tegen veel problemen aanlopen. Jongens raken steeds verderop op het gebied van onderwijs, plegen vaker zelfmoord, verdienen tot 30 jaar minder dan vrouwen en werkloze mannen hebben ook minder kans op een relatie. Majorana: "Je ziet online ook een groeiende beweging die daar tegen in verzet komt. Mannen die zich onderdeel voelen van 'The Red Pill' en vinden dat de samenleving voor mannen oneerlijk is ingericht. Bijvoorbeeld op het forum Reddit komen honderdduizenden mensen bij elkaar en verenigen zich tégen vrouwen. Ik vind dat eng, want dat zijn mannen die eigenlijk aan het radicaliseren zijn."

Hoe moeten we kijken naar de emancipatie van de man? Met Jan Latten, Cesar Majorana en Lauk Woltring

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie