Binnenland
NOS

Protestkampen doorn in het oog van veel gemeenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protestkampen doorn in het oog van veel gemeenten

Het begon met één protestkampje in de gemeente Mill. En het zijn er inmiddels 34, over het hele land verspreid. Protestkampen zonder toestemming opgebouwd door woonwagenbewoners. Ze vinden dat gemeenten te weinig doen om ze een plek te geven. Veel standplaatsen zijn in de afgelopen jaren verdwenen. Vooral jongere woonwagenbewoners hebben daar last van.

Liever luisteren?

De bewoners van het illegale kamp in Mill wonen daar in een aantal vakantiecaravans. Die hebben ze in U-vorm gezet met in het midden een tafel. Zo proberen ze ondanks de weinige middelen toch een kampsfeer te creëren. Willem Soering begon het kamp met zijn twee broers, omdat ze op de huidige kampen geen woonwagen konden bemachtigen. "In onze generatie maken wij geen schijn van kans", zegt hij in het Radio 1 Journaal. "Als iemand dood gaat wordt de standplaats van die mensen opgeheven."

Zo was het veldje waar de broers hun kamp hebben neergezet vroeger ook een woonwagenkamp. "Deze plek is ooit aangewezen als woonwagenkamplocatie, dus wij mogen hier staan." Willem Soering is uitgegroeid tot het aanspreekpunt als het gaat over de illegale kampen. Dagelijks krijgt hij telefoontjes van mensen uit andere delen van het land.

De politiek eist actie

Het CDA vindt het begrijpelijk dat de woonwagenbewoners ontevreden zijn met het beleid van gemeenten, maar dat betekent niet dat ze zomaar grond kunnen innemen. Kamerlid Erik Ronnes stoort zich eraan dat de woonwagenbewoners zich maar weinig aantrekken van de regels. Het stoort hem vooral dat mensen vanuit andere gemeenten in bijvoorbeeld Mill een kamp beginnen.

Vanavond wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de kwestie. Ronnes wil wil dat Ollongren de regels verduidelijkt. "Het is niet de bedoeling dat de woonwagenbewoners met het beleidskader in de hand zomaar op elke willekeurige plaats een plek kunnen innemen", zegt hij in het Radio 1 Journaal. Volgens hem komt daardoor de ontwikkelingen van gemeentegrond stil te liggen.

'Dan procederen we verder'

Daar hebben de woonwagenbewoners geen boodschap aan. "Iedereen wordt geholpen in Nederland", zegt Hein Soering. "Migranten worden ook geholpen, waarom worden wij niet geholpen?". Broer Willem: "Wij zijn hardwerkende Nederlandse mensen die gewoon belasting betalen." Alle drie hebben ze een eigen bedrijf. Ze hebben ook geprobeerd de gemeente huur te betalen voor het kamp, maar dat werd geweigerd.

In plaats daarvan heeft de gemeente Mill de broers Soering de wacht aangezegd. De caravans hadden dinsdag al weg moeten zijn. Er staat een dwangsom van 5000 euro per dag op. De volgende stap is een ontruiming. Maar de drie broers zijn niet van plan zich weg te laten sturen. "Dan procederen we verder, en dan komen we terug. We moeten gewoon doorzetten met z'n allen."

Ster advertentie
Ster advertentie