Binnenland
AVROTROS

Minder euthanasiegevallen, maar waarom?

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder euthanasiegevallen, maar waarom?

In het afgelopen jaar is er veel minder euthanasie gepleegd dan in de jaren daarvoor. Dat meldt dagblad Trouw. Tot nu toe steeg elk jaar het aantal euthanasiegevallen. Waardoor is deze daling veroorzaakt? Huisarts Ben Luten bespreekt het in Radio EenVandaag.

Een mogelijke oorzaak die wordt genoemd is het strafrechtelijk vooronderzoek naar vijf euthanasiegevallen. Het Openbaar Ministerie (OM) doet dit onderzoek naar vijf artsen die ‘onzorgvuldig’ zouden hebben gehandeld.

'Je wordt wel voorzichtiger'

Luten, huisarts in Hoogeveen, kan zich voorstellen dat de berichten over het onderzoek door het OM artsen afschrikken. "Het is heel logisch dat je schrikkerig wordt als je deze berichten leest. Ik heb er zelf minder last van, maar als je een situatie hebt die tegen de grenzen van de wet aanschuurt, dan wordt je wel voorzichtiger."

Meer over het onderzoek van het OM

Het verhaal van Mark Brueren, een van de artsen die vervolgd wordt door het OM, is te lezen op EenVandaag.nl.

Naast huisarts is Ben Luten ook SCEN-arts. Hij beoordeelt aanvragen van euthanasie voor collega’s. Door die jarenlange ervaring weet hij goed wat wel en niet binnen de wet past. De rol van SCEN-arts is volgens Luten dan ook heel belangrijk. "Als je als huisarts iemand al jaren kent, ben je misschien geneigd om verder te gaan dan de wet toestaat. Dan is het fijn dat iemand met je meekijkt."

Volgens de regels

Luten moest zelf ook al eens verschijnen voor de toetsingscommissie. Een patiënt van hem nam een dodelijk drankje in via een tuitbeker. Luten had die tuitbeker wel in zijn verslag vermeld, maar had een uitleg achterwege gelaten. "Als je afwijkt van het protocol dan moet je dat verantwoorden. Zo’n vraag van een toetsingscommissie is ter verheldering. Ik ben sindsdien veel zorgvuldiger geworden in hoe ik iets in verslag opschrijf." De patiënt waar het om ging dronk al lange tijd via een tuitbeker, vanwege slikproblemen. Die uitleg was voor de toetsingscommissie voldoende. "Het geeft voor ons als huisartsen een geruststelling; er wordt naar elk geval gekeken en als ik het volgens de regels doe, dan is het goed."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie