Binnenland
NOS

Steeds minder invalkrachten in onderwijs

foto: Jeroen van Eijndhoven/NOSfoto: Jeroen van Eijndhoven/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds minder invalkrachten in onderwijs

Grote regionale invalpools voor leraren merken dat ze steeds leger raken. Schoolbesturen nemen de invallers in vaste dienst om hun eigen tekorten op te vullen, waardoor flexibele invallers steeds moeilijker te vinden zijn. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs zeven regionale invalpools.

Het schooljaar is pas net begonnen, maar nu al moeten invalpools regelmatig nee verkopen aan schoolbesturen die op zoek zijn naar een vervanger. "Het doel is dat mensen doorstromen naar een eigen baan, maar het is dit jaar wel erg hard gegaan", zegt Joost Spijker van invalpool RTC Transvita in het NOS Radio 1 Journaal. Hij regelt invallers voor zo'n 300 scholen in Utrecht, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Continuïteit

Bij het merendeel van de invalpools is een derde van het personeelsbestand vertrokken. In sommige gevallen gaat het om meer dan honderd docenten. De leraren gaan vaak aan de slag bij een school waar ze eerder al op invalbasis hebben lesgegeven.

"De continuïteit van het onderwijs raakt op deze manier in het geding. Ik ben dit schooljaar 200 van de 500 invaldocenten kwijtgeraakt aan scholen die hun een vast contract bieden. Daardoor kunnen wij als invalpool scholen steeds vaker niet helpen. Sommige scholen leggen zelfs hun aanvragen niet meer bij ons neer, omdat ze de kans klein achten dat we een vervanger kunnen regelen."

Steeds minder invalkrachten in onderwijs

Ster advertentie
Ster advertentie