Binnenland
WNL

'Het gaat in de discussie over drugs te weinig over de vraag: waarom?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gaat in de discussie over drugs te weinig over de vraag: waarom?'

Don Ceder, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amsterdam, vindt dat in discussies over drugs te weinig wordt gepraat over de vraagkant. “Hoe kan het dat zo veel jongeren behoefte hebben aan het tijdelijk ontsnappen aan de werkelijkheid?”, vraagt Ceder zich af in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

De politicus en advocaat vindt dat de verkoop en de consumptie van xtc en andere drugs wordt afgewenteld op de meest kwetsbare mensen van de samenleving.

“Ik heb wel eens een paar cliënten bijgestaan die hun huis uitgezet werden omdat ze een kamer, of de hele woning hebben gebruikt voor hennepteelt”, stelt Ceder. “Er wordt misbruik gemaakt van de meest kwetsbare mensen, met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking of mensen met schulden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Te weinig over de vraagkant’

“Als we het in Amsterdam hebben over het legaliseren van wiet gaat het vaak over de veiligheidsaspecten. Het zou veiliger zijn en we reguleren de achterdeur. Ik hoor te weinig over de vraagkant. In Amsterdam zijn er veel mensen die kennelijk behoefte hebben aan ontspanning door xtc en wiet.”

“Iemand heeft mij wel eens uitgelegd dat verdovende middelen niets meer zijn dan een tijdelijke ontsnapping van de werkelijkheid. Ik kan het snappen als iemand dat een keer wil. Maar ik denk dat we een dieperliggende vraag moeten stellen: ‘hoe kan het dat zo veel jongeren behoefte hebben aan het tijdelijk ontsnappen aan deze werkelijkheid?’ En kunnen we daar uiteindelijk wat aan doen?”

“Als je de vraag mindert denk ik dat uiteindelijk ook het aanbod vanzelf ietwat reguleert”, aldus Ceder.

‘Mensen meer bewust maken’

Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch, denkt dat xtc-gebruikers te weinig bewust zijn van de wereld achter hun pilletje. “En je moet mensen bewust maken van het feit dat drugs niet de oplossing zijn om te willen ontsnappen aan de samenleving.”

“Volgens mij moeten we het systeem aanpakken en dat begint met name bij het gebruik”, zegt Mikkers. De burgemeester is geen voorstander van verbieden, wel van meer bewustwording.

“We eten nu al minder vlees door meer voorlichting en de wijze waarop we dat aanpakken. Zo’n zelfde traject zouden we ook in moeten gaan als het gaat om drugs.”

Ster advertentie
Ster advertentie