Binnenland

OM eist voorwaardelijke celstraf tegen 'boegbeeld' A7-blokkade

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OM eist voorwaardelijke celstraf tegen 'boegbeeld' A7-blokkade

[NOS] Het Openbaar Ministerie eist overwegend taakstraffen tegen de verdachten die vorig jaar de A7 bij Joure blokkeerden om anti-Zwarte-Piet-demonstranten tegen te houden. Tegen Jenny Douwes, die wordt gezien als boegbeeld van de blokkeerders, zijn drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf geëist. Zij riep volgens het OM op tot de blokkade.

De officier van justitie zei dat alle verdachten een straf moeten krijgen, omdat een geldboete geen recht doet aan "aard, ernst en impact" van de feiten. In totaal staan er 34 verdachten terecht.

In één geval eiste het OM een celstraf, van zes maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Dat was tegen iemand die al eerder werd veroordeeld vanwege brandstichting en het veroorzaken van een ontploffing in het kader van een oudejaarsstunt. Daarvoor kreeg hij een taakstraf.

In beweging

De blokkeerders wilden naar eigen zeggen voorkomen dat demonstranten tegen Zwarte Piet eind vorig jaar de Sinterklaasintocht in Dokkum zouden bereiken.

De officier van justitie herhaalde in het betoog veel info uit het feitenrelaas, zegt verslaggever Trudy van Rijswijk die aanwezig is bij de zitting. Ook liep hij vooruit op twee zaken die de verdediging van de verdachten mogelijk nog ter sprake brengen.

Ten eerste dat mensen die eerder op andere plaatsen wegen of de Erasmusbrug blokkeerden, niet werden vervolgd. "De grote gemene deler is weliswaar langzaam rijden, maar bij die eerdere voorvallen kon je wel in beweging blijven."

Niet hinderen

Het tweede ging over de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging. De verdachten zouden kunnen zeggen dat de blokkade ook een betoging was, zegt Van Rijkswijk "Dan gaat het OM tegenwerpen dat de Hoge Raad onlangs nog heeft uitgesproken dat als je betoogt, je andere mensen die ook betogen niet mag hinderen. Dat gebeurde hier wel."

Ster advertentie
Ster advertentie