Binnenland
NTR

Mangiare! Kookwedstrijd recept: Boerenkool uit de oven

foto: Mangiare!foto: Mangiare!
  1. Nieuwschevron right
  2. Mangiare! Kookwedstrijd recept: Boerenkool uit de oven

Op vrijdag 7 december is het weer tijd voor de jaarlijkse kookwedstrijd van Mangiare! op NPO Radio 1. Verschillende thuiskoks nemen het in de finale tegen elkaar en strijden om de titel. Dit jaar is het thema 'Met de Paplepel'. Welk gerecht kookte jouw vader altijd voor je?

In aanloop naar de grote finale op 7 december zullen we elke vrijdag één van de genomineerde recepten publiceren op de website van NPO Radio 1. Dan heb je alvast iets om thuis te proberen en je klaar te maken voor de finale.

Het recept van deze week:

Benodigdheden

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 600 gram panklare gesneden boerenkool
  • 8 zongedroogde tomaatjes op olie, in dunne reepjes
  • 300 gram hüttenkäse
  • 100 gram oude kaas of gran padano, geraspt
  • 8 verse tomaten (liefst pruimtomaten), in plakjes
  • 20 gram bloem
  • 20 gram boter
  • 1 kopje melk
  • versgemalen peper, zout

Bereidingswijze:

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius
  2. In pan of wok olie verhitten en ui met knoflook 1 minuut fruiten.
  3. Boerenkool toevoegen en al omscheppend laten slinken. Zongedroogde tomaatjes met wat tomatenolie erdoor scheppen en scheutje water toevoegen. Op smaak brengen met versgemalen peper en zout.
  4. In steelpannetje een niet te dunne roux maken van 20 gram bloem, 20 gram boter en ongeveer een kopje melk, laten pruttelen, op smaak maken met peper en zout. Hüttenkäse erdoor roeren.
  5. Helft van boerenkoolmengsel overdoen in ovenschaal, helft roux/ hüttenkäsemengsel erop doen, plakjes tomaat er op leggen, met peper en zout bestrooien, helft geraspte kaas erover strooien. Daarna herhalen met de andere helft van het boerenkoolmengsel, de roux/ hüttenkäsemengsel, plakjes tomaat, peper en zout, en tot slot de geraspte kaas en daarover wat olie van de zongedroogde tomaatjes schenken.
  6. Schaal middenin de oven schuiven en in 15-20 minuten goudbruin en gaar laten worden.
  7. Lekker met pasta, bv. penne.

Eet smakelijk!

Ster advertentie
Ster advertentie