Binnenland

Jan Roos gaat voor acht tot tien zetels

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Roos gaat voor acht tot tien zetels

Acht tot tien zetels, dat voorspelt Jan Roos. Deze week werd bekend dat hij voor de verkiezingen op 15 maart de lijsttrekker is van VoorNederland (VNL). "Het wordt tijd dat er gewoon weer een rechtse partij is," vertelde hij in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Hij kreeg veel leuke reacties toen bekend werd dat hij lijsttrekker wordt. "Mijn ouders zeiden dat ze trots op me waren. Ik had verwacht dat ze zouden zeggen: jongen, jongen, waar ben je mee bezig? Ben je nou gek geworden? Maar ze gaan zeker op mij stemmen."

Jan Roos werkte afgelopen jaar bij de weblog Geenstijl. Dit was de bekendmaking van zijn afscheid:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roos is naar eigen zeggen nu de baas bij VNL. "Het is heel simpel: wij zijn niet van de horizontale gedachte 'iedereen is gelijk'. Ik ben nu lijsttrekker en na de verkiezingen fractievoorzitter. Ik ben niet iemand die zegt: ik heb er geen verstand van, dus ik ga eerst wel anderhalf jaar stage lopen. Ik neem de leiding, dat is ook aan mij gevraagd. Samen met Bontes en Van Klaveren zullen we een mooi programma neerzetten."

Weigerambtenaar

De lijsttrekker vindt dat politici teveel naar hun eigen carriere kijken. "Er zijn mensen die meningen verkondigen waar ze niet echt achter staan, maar het is goed voor hun carriere dat ze dat doen. Minister Hennis van Defensie heeft niet meer dan een secretaresse-opleiding maar zij is minister geworden omdat ze destijds voor de weigerambtenaar heeft gestemd," geeft Roos als voorbeeld. "De SGP moest toen te vriend gehouden worden. Ik ga niet opeens dingen roepen waar ik totaal niet achtersta."

Toch zal ook de VNL uiteindelijk niet zonder compromissen kunnen, erkent Roos. "Dat hoort bij regeren in de politiek." VNL sluit ook niemand uit, ook de PVV niet. Roos: "Ik kan met iedereen zolang ik mijn verhaal kwijt kan."

Hij denkt de teleurgestelde VVD-kiezer een alternatief te kunnen bieden. "Het wordt tijd dat er gewoon weer een rechtse partij is." De doelstelling is acht tot tien zetels, maar met één zetel blijft Roos ook in de Kamer. "Bij nul zetels stap ik wel op, want dan moet ik op zoek naar een nieuwe baan."
Luister hier naar het gesprek met Jan Roos op NPO Radio 1:
Ster advertentie
Ster advertentie