Binnenland
NOS

Coalitie en oppositie overtuigen elkaar niet op eerste dag Algemene Beschouwingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coalitie en oppositie overtuigen elkaar niet op eerste dag Algemene Beschouwingen

In het traditionele debat in de Tweede Kamer over de Prinsjesdagstukken ging het veel over de afschaffing van de dividendbelasting, maar het was zeker niet het enige onderwerp.

'Coalitie en oppositie kwamen maar niet nader tot elkaar'

Zo was er het plan van de VVD om in probleemwijken mensen voor hetzelfde vergrijp twee keer zoveel straf te geven als in andere woonwijken. Dat leidde tot zeer kritische reacties, ook van coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie. "Dit is bizar en slaat nergens op", zei CDA-voorman Buma.

Ook de PVV kwam met een eigen wetsvoorstel. Daarin staat dat bepaalde islamitische uitingen in Nederland verboden moeten worden. Dat voorstel leverde hem harde kritiek op van andere Kamerleden. D66-leider Pechtold noemde het "de verzamel-elpee van Wilders" met een herhaling van eerdere standpunten die het toch nooit gaan halen. Maar dat kon Wilders niets schelen. "Als het moet, ga ik nog 15 jaar door voor het verdedigen van onze vrijheid."

Politiek verslaggever Lars Geerts zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het er soms stevig aan toe ging in het debat, maar dat het de miljoenennota niet zal veranderen. "De hele dag werd er vanuit de oppositie gevraagd om al het geld dat na de crisis is binnengekomen anders te besteden. De hele dag wezen de coalitiepartijen erop dat ze toch echt genoeg geld uitgeven aan leraren, verpleegkundigen en agenten."

'Een grens overschreden'

Buma kwam later op de toon van het debat terug. Hij doelde ook op de uitspraken uitgewisseld tussen Wilders en partijleider Kuzu van Denk dat de ander maar moest "oprotten". "Er zijn grenzen overschreden", zei Buma.

Toch ging het ook regelmatig over de dividendbelasting. Die wordt door het overgrote deel van de oppositie als een onding gezien. Bijna alle woordvoerders van oppositiepartijen vinden dat het kabinet met de maatregel geld over de balk smijt, dat het beter aan andere dingen besteed kan worden.

Volgens de oppositie is de maatregel slecht gemotiveerd en is het niet voor niets dat veel mensen weinig vertrouwen hebben in de afschaffing. SP-leider Marijnissen noemde het plan het symbool van een politieke elite die niet ten dienste staat van de samenleving.

Uiteindelijk verandert er erg weinig aan de miljoenennota, concludeert politiek verslaggever Lars Geerts. "Het debat liep soms hoog op als het ging over zaken als immigratie en veiligheid, maar onder de streep verandert er op de miljoenennota van dit kabinet niets tot nauwelijks iets.''

Ster advertentie
Ster advertentie