Binnenland
NOS

Polen 'volkomen terecht' geschorst door Europese rechters

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Polen 'volkomen terecht' geschorst door Europese rechters

Het Europese Netwerk van Raden voor de Rechtspraak hebben Polen geschorst als lid. En dat is bijzonder, want het is de eerste keer dat de ENJC overgaat tot die maatregel. De andere leden van het netwerk vinden dat het Poolse parlement teveel invloed heeft op de rechtsspraak.

Oud-rechter Ab Govers vindt de schorsing van de Poolse Raad voor de Rechtsspraak ''volkomen terecht", zegt hij in Met het Oog op Morgen. De Poolse PIS-Partij, die een meerderheid heeft in het parlement, komt met steeds meer wetten die de rechtelijke macht aantasten. Zo heeft de regering besloten dat rechters al met 65 met pensioen moeten, waardoor er direct een hele rits kritische rechters vervangen kan worden. Ook worden nieuwe rechters in de Poolse Raad voor de Rechtsspraak niet meer gekozen door andere rechters, maar het parlement.

Waarnemers van het Europese Netwerk van Raden voor de Rechtspraak hebben Polen al meerdere keren gewaarschuwd voor een schorsing, maar Polen ging door met de hervormingen. De regerende PIS zegt dat de rechtsspraak democratischer wordt als de rechters door het parlement worden benoemd. Ook zou het corruptie tegengaan en maken meer rechters kans om te worden benoemd.

"Onzin" vindt Govers, die in zelf Polen woont. ''Democratisch kiezen betekent kiezen door het parlement en daar heeft het PIS de absolute meerderheid. Oppositieleden worden vernederd en krijgen soms maar dertig seconden spreektijd om hun standpunt te verdedigen."

EU

De schorsing van de Poolse Raad van de Rechtsspraak zal voor lidstaten van de Europese Unie nog een extra reden zijn om te twijfelen aan de rechtsstaat in Polen, denkt oud-rechter Govers. In maart gaf het Europees parlement toestemming om een artikel 7-procedure te starten tegen Polen.

Deze zwaarste strafmaatregel binnen de EU kan er uiteindelijk toe leiden dat de lidstaat zijn stemrecht in de Europese Raad verliest. Onlangs werd ook zo'n procedure gestart tegen een ander land: Hongarije. Om het stemrecht ook werkelijk van een land af te nemen, moeten alle lidstaten daar unaniem mee instemmen. Daar kunnen Hongarije en Polen elkaar ondersteunen.

Govers heeft hoop dat het uiteindelijk toch weer goed komt met de rechtspraak in Polen. "We krijgen dit en volgend jaar drie keer verkiezingen en ik hoop en verwacht dat de oppositie daarin zal winnen. En ik verwacht toch ook veel van Europa." Er lopen nog een aantal klachtenprocedures bij een Europese instantie in Luxemburg. Het is de vraag of de Poolse regering de uitkomst van die besluiten accepteert of naast zich neerlegt.

Ster advertentie
Ster advertentie