Binnenland
NOS

'Grote uitbraak westnijlvirus in Zuid-Europa'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grote uitbraak westnijlvirus in Zuid-Europa'

Het aantal mensen dat in Zuid-Europa besmet is geraakt met het zogenoemde westnijlvirus is dit jaar opvallend vroeg opgelopen. Er zijn al bijna 950 infecties bekend en 90 mensen zijn aan het virus overleden.

Volgens Nature Today begon het westnijlvirusseizoen al halverwege juni, twee weken eerder dan gebruikelijk. Dat het seizoen zo vroeg is begonnen, komt waarschijnlijk door het warme weer, zegt bioloog Arnold van Vliet. "Het virus zit in landen als Noord-Italië, Oostenrijk, Griekenland en Servië. Het vervelende is dat het wordt overgebracht door de huissteekmug en die hebben we in Nederland ook.''

'Wetenschappers verrast door explosieve groei westnijlvirus'

Grootste uitbraak

Ook het aantal gevallen van het westnijlvirus is veel groter dan normaal. Vorig jaar raakten zo'n 200 mensen geïnfecteerd, in 2014 zelfs minder dan honderd. "Het is veruit de grootste uitbraak in de EU tot nu toe", meldt de natuursite op basis van cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Volgens muggenexpert Arnold van Vliet moeten Nederlanders die op vakantie gaan naar het middellandse zeegebied voorzorgsmaatregelen nemen om niet gestoken te worden door muggen. "Er zijn mensen die niet ziek worden van het westnijlvirus, maar je kunt er ook een hersenvliesontsteking van krijgen", zegt van Vliet. Daarom moeten vakantiegangers extra alert zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie