Binnenland
NOS

Minder kinderen naar buitenland ontvoerd deze zomer, 'slechts' 32

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder kinderen naar buitenland ontvoerd deze zomer, 'slechts' 32

Deze zomer zijn er minder kinderen naar het buitenland ontvoerd dan vorig jaar. Toen waren het er 36, nu 'slechts' 32. Dat heeft het Centrum Internationale Kinderontvoering bekend gemaakt.

Over het algemeen wordt een kindontvoering goed voorbereid en tegen de zin van het kind in. Vaak zien de ontvoerders het ook niet als ontvoering. Een echtscheiding ligt er dan vaak aan ten grondslag. Een vader of moeder neemt het kind mee naar (meestal) het land van herkomst.

Deze zomer minder ontvoeringen van kind naar buitenland dan vorig jaar

Twee derde van de ontvoerders zijn vrouw. Dat is te verklaren, zegt directeur Coskün Çörüs van het Centrum Internationale Kinderontvoering, gezien de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. De top 3-landen waarnaartoe ontvoerd wordt bestaat uit Spanje, Turkije en Polen.

Niet meer alleen op straat

Ook bedreigingen van ontvoeringen komen veel voor. 448 keer vorig jaar. Dat overkwam ook Fatma Akdagan uit Maastricht. Ze leeft in voortdurende angst dat haar ex hun zoontje mee zal nemen. “Ik durf mijn zoontje niet alleen op straat te laten spelen. Mijn ex heeft een groene auto, dus als hij een groene auto ziet, schrikt hij enorm.”

Voortdurend op je hoede zijn lijkt het beste advies dus. Çörüs raadt verder aan aangifte te doen en je omgeving te informeren over de bedreiging.

Preventie is dus erg belangrijk, onderstreept de directeur. “Want eenmaal over de grens, wordt het lastig om een kind terug te halen.” Bijna de helft van de ontvoerde kinderen komt nooit meer terug.

Ster advertentie
Ster advertentie