Binnenland
AVROTROS

Een draagmoeder vinden via een databank: meerderheid is voor

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Een draagmoeder vinden via een databank: meerderheid is voor

Het is niet eenvoudig voor wensouders om een geschikte draagmoeder te vinden. Duidelijke wetgeving ontbreekt en de regels zijn niet meer van deze tijd. Een draagmoederbank zou een oplossing kunnen zijn, zo zegt ruim de helft van de Nederlanders in onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.

Pauline van Berkel is de afgelopen jaren twee keer draagmoeder geweest voor twee homoseksuele ouders. Voor haar was het prachtig om draagmoeder te zijn. Na de bevallingen van haar eigen drie kinderen wilde ze dat graag nog eens meemaken. "Mijn gezin was compleet, maar ik vond mijn bevallingen heel mooi en intens. Ik heb toen een paar jaar met het idee rond gelopen: zou ik dit ook voor een ander kunnen doen? Daarbij heb ik van dichtbij ongewenste kinderloosheid meegemaakt. Die twee zaken zorgden ervoor dat ik dit graag voor een ander wilde doen."

Wensouders moeten adopteren

Na de bevalling volgt de juridische procedure. Aangezien er geen officiële wetgeving voor is, is de draagmoeder na de bevalling automatisch de juridische moeder met het bijbehorende gezag. De wensouders zullen hun kind moeten adopteren. "Dus als de draagmoeder zich bedenkt na de bevalling, dan sta je als wensouders met lege handen", aldus Pauline van Berkel.

De komst van een draagmoederbank zou er voor kunnen zorgen dat zwangerschappen via draagmoeders beter gecontroleerd kan worden. Momenteel zijn de regels waar een draagmoeder aan moet voldoen behoorlijk scherp. Het moet een vrouw zijn uit de eigen omgeving, er mogen geen oproepen gedaan worden, er mag geen geld aan verdiend worden, de bewuste vrouw moet goede bevallingen hebben gehad en moet een voltooid gezin hebben. De keuze wordt met al die regels niet heel groot, terwijl er mogelijk aan de andere kant van het land wel een vrouw is die dolgraag als draagmoeder een stel wil helpen.

53 procent is voor

Het EenVandaag Opiniepanel onderzocht voor het programma Hoe Bevalt Nederland of er draagvlak is voor zo’n bank. Een kleine meerderheid van 53 procent is voor een bank waarbij wensouders en draagmoeders aan elkaar gekoppeld worden. Daarnaast is 28 procent tegen en heeft 19 procent geen mening.

Er zijn twee groepen voor wie een bank belangrijk zou kunnen zijn: vrouwen die door een medische oorzaak niet zelf kinderen kunnen baren en voor mannelijke homostellen. Het Opiniepanel heeft ook onderzoek gedaan naar de visie op deze twee groepen. Tweederde van de ondervraagden vindt het belangrijk dat vrouwen met een medische noodzaak gebruik kunnen maken van zo’n bank. Voor de andere groep, de homostellen, is net geen meerderheid.

Het is het eerste grote onderzoek in Nederland naar dit onderwerp. De blik is nu gericht op de politiek, want in Den Haag moeten stappen ondernomen worden voor zo’n draagmoederbank. Pauline van Berkel reageert verheugt op de uitkomst van het onderzoek. Zij hoopt dat de komst van een draagmoederbank realiteit kan worden: "Maar daar komt wel veel meer bij kijken, denk aan screening, begeleiding en informatie. Er zit op dit momenteel geen fatsoenlijke organisatie achter.” Maar het grootste voordeel wil Van Berkel graag benadrukken: “Mensen kunnen elkaar eindelijk daadwerkelijk vinden."

Steun voor draagmoederbank

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie