Binnenland

Investeerder die witwassen aankaartte: ING stuurde me tien keer weg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Investeerder die witwassen aankaartte: ING stuurde me tien keer weg

[KRO-NCRV] Amsterdamse investeerder Sam van Doorn heeft bij de trustdesk van de ING zeker 10 keer aangekaart dat hij witwaspraktijken van zijn voormalige compagnon had ontdekt. "En tien keer werd ik als querulant weggestuurd." Dat zei hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Investeerder die witwassen aankaartte: ' ING stuurde me tien keer weg'

Volgens van Doorn ging het daarbij om ten minste 500 miljoen euro. De investeerder ontdekte naar eigen zeggen vreemde transacties voor enorme bedragen toen hij – na een conflict met de compagnon – opnieuw eigenaar werd van een trustkantoor. Daarbij bleken op hetzelfde adres meerdere andere bedrijven geregistreerd te staan.

Via die bedrijven zou zijn witgewassen. Daarop stapte hij naar de ING om schoon schip te maken met het verleden van zijn ex-compagnon. "Daar werd mij medegedeeld dat ik mijn compliance niet op orde had, mijn administratie niet deugde, dat ik echt moest ophouden en dat ik een querulant was."

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de voormalige compagnon, wegens het witwassen van 123 miljoen euro. Deze zegt overigens onschuldig te zijn. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen gevonden dat ING-medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Ster advertentie
Ster advertentie