Binnenland
AVROTROS

Ria Bremer doet nieuw onderzoek naar bevallen: 'Alles anders door ivf'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Ria Bremer doet nieuw onderzoek naar bevallen: 'Alles anders door ivf'

In 1983 stelde Ria Bremer de vraag al eens: 'Hoe bevalt Nederland?'. Indertijd vulden 6 duizend vrouwen met pen en papier een onderzoek in over zwangerschappen en bevallingen voor Vinger aan de Pols. Nu is Bremer terug met de serie Hoe Bevalt Nederland.

Samen met het EenVandaag Opiniepanel ondervroeg ze maar liefst 16 duizend vrouwen over dezelfde onderwerpen als destijds. Toch is nu alles anders: de opkomst van ivf heeft veel nieuwe opties gebracht bij het krijgen van een kind.

Samen met Gijs Rademaker van het Opiniepanel vertelt Bremer bij Radio EenVandaag over het nieuwe onderzoek. "In 1983 maakte het veel minder los. Het is een geweldig verschil met de actie van nu." In 35 jaar is enorm veel veranderd bij het zwanger worden. "In 1983 werd de eerste ivf-baby in Nederland geboren. Wat er sindsdien gebeurd is, is ongelooflijk. De slaapkamer verhuist naar het laboratorium en daar is eigenlijk alles mee gezegd."

Vrouwen willen lagere leeftijdsgrens ivf

Gijs Rademaker deelt al een aantal uitslagen uit het onderzoek. Zo is ivf een onderwerp waar veel ondervraagden een duidelijke mening over hebben. Sinds kort mag je tot je vijftigste als vrouw nog een IVF-behandeling laten doen om zwanger te worden. Slechts 12 procent van de deelnemers vindt 50 een goede leeftijd om nog een kind te krijgen via reageerbuisbevruchting. Maar acht van de tien deelneemsters vinden dat te oud. Bijna de helft (47%) vindt dat 45 jaar de wettelijke grens zou moeten zijn en een derde (30%) wil liever een grens van 40 jaar.

Over 'Hoe Bevalt Nederland'

Voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018 is een onderzoek uitgevoerd onder vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die in 2016, 2017 of 2018 een kind hebben gekregen. 16.000 vrouwen vulden een of meerdere deelonderzoeken van het EenVandaag Opiniepanel in.

De uitzendingen van Hoe Bevalt Nederland, met Ria Bremer en Gijs Rademaker, zijn op 5, 12 en 19 september te zien om 20:30 op NPO 1.

"Driekwart van de ondervraagde vrouwen vindt het een goede ontwikkeling om bij ivf te selecteren op erfelijke aandoeningen", vertelt Rademaker. Toch moet dat niet te ver doorschieten, vinden zij. Met dezelfde testen kunnen embryo’s ook geselecteerd worden op geslacht en uiterlijke kenmerken. Dat gaat de deelneemsters te ver: acht van de tien (80%) vinden uiterlijk geen reden om in te grijpen in de natuur.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie