Binnenland
KRO-NCRV

'Uitzetting van Howick en Lili leidt onherroepelijk tot beschadiging van de kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitzetting van Howick en Lili leidt onherroepelijk tot beschadiging van de kinderen'

"Het is onmenselijk om de Armeense kinderen Howick en Lili uit te zetten." Dat zegt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert in het programma Spraakmakers. "Het is net alsof je kinderen uit een willekeurige woonwijk naar het buitenland uitzet."

Howick (13) en Lili (12) moeten Nederland uiterlijk 8 september verlaten. Dat vertelden de kinderen gisteren in de talkshow Laat op één. Een paar dagen eerder besloot de Raad van State al dat de twee uitgezet mogen worden naar Armenië. Daar zouden ze geen gevaar lopen en niet in mensonterende omstandigheden terechtkomen. Hun moeder is een jaar geleden al vertrokken naar het land.

Volgens Dullaert zal het uitzetten van de kinderen, die tien jaar geleden met hun moeder naar Nederland kwamen, onherroepelijk leiden tot een beschadiging van hun ontwikkeling. "Onderzoek toont aan dat je na vijf jaar geworteld bent", aldus Dullaert. "Dat betekent dat je kinderen na tien jaar niet alsnog kan uitzetten."

Procederen

Politicus Eric van der Burg vindt het eveneens "verschrikkelijk" voor de kinderen dat ze worden uitgezet. "Maar het kan niet zo zijn dat als je maar lang genoeg blijft procederen, dat je dan kan blijven", zegt de fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD. Hun moeder probeerde jarenlang een verblijfsvergunning te krijgen.

"Iedereen heeft het recht om maximaal gebruik te maken van de procedures die er zijn", vindt Van der Burg. "Je zult de procedures dan ook moeten verkorten waardoor er sneller duidelijkheid komt."

Uitzondering

Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) roept staatssecretaris Mark Harbers op om een uitzondering te maken voor de kinderen. "Deze kinderen mogen niet het slachtoffer worden van het feit dat het mogelijk is om zo lang te procederen", zegt Ojik. "Howick en Lili zijn als kleine kinderen naar ons land gekomen, zijn hier geworteld en sprekend vloeiend Nederland. De staatssecretaris heeft geen enkel argument om géén gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid."

Ster advertentie
Ster advertentie