Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: extreme meningen, vrouwelijke spionnen en eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: extreme meningen, vrouwelijke spionnen en eredivisie

Mogen extreme meningen niet meer gehoord worden? Waarom zijn vrouwelijke spionnen een vergeten onderdeel van de geschiedenis? Jort Kelder gaat in dr Kelder en Co op zoek naar het antwoord op deze, en andere vragen. En natuurlijk doen onze verslaggevers vanaf 18.30 uur weer uitgebreid verslag van de eredivisie-wedstrijden. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Mogen extreme meningen niet meer gehoord worden?

Alex Jones wordt met zijn Infowars verbannen van sociale media, en in eigen land leidt en interview met voormalig PVV-lijsttrekker Geza Hegedüs tot een discussie; door zijn extremistische achtergrond zou hij geen media-aandacht verdienen. Mogen extreme meningen niet meer gehoord worden? Dr. Eric Hendriks is te gast in dr Kelder en Co. Hij licht toe wat er, door wie, wel of niet gezegd mag worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwelijke spionnen in de 17e eeuw

Spionnenwerk alleen voor mannen? Dr. Nadine Akkerman schreef een onthullend boek over de activiteiten van vrouwelijk spionnen in het Groot-Brittanië van de 17e eeuw. Want die waren er, ze waren met velen en ze waren succesvol. De beste spion destijds was zelfs een vrouw: juist het geslacht bleek de beste dekmantel. Dr Akkerman vertelt in dr Kelder en Co hoe ze te werk gingen en waarom ze een vergeten onderdeel van de geschiedenis zijn.

'Minder proefdieren nodig'

Proefdieren worden vaak gebruikt om de veiligheid van chemische stoffen te testen. Maar een mens is doorgaans geen rat, laat staan een konijn. Manon Beekhuijzen promoveerde op onderzoek naar beter proefdierbeleid zonder de inhoud van giftigheidsonderzoek in gevaar te breken. Volgens de jonge doctor hoeven dankzij nieuwe technologieën minder proefdieren gebruikt te worden, hoeven proefdieren minder te lijden en kunnen zij bovendien zelfs vervangen worden. In dr Kelder en Co verdedigt zij haar proefschrift nogmaals.

Luister dr Kelder en Co met Jort Kelder, tussen 13.00 uur en 14.00 uur op NPO Radio 1.

Verslag van de eredivisie

Het tweede eredivisie-weekend is in volle gang. Natuurlijk doen onze verslaggevers verslag van de wedstrijden!

Je volgt vanaf 18.30 uur de wedstrijden NAC - De Graafschap (verslag: Arman Avsaroglu) en VVV - Ajax (verslag: Andy Houtkamp). VVV begon de competitie met een zege bij Willem II (1-0). Ajax redde op de valreep in eigen huis een punt tegen Heracles (1-1). Gaat de Amsterdamse club nu wel de drie punten pakken?

Fortuna Sittard pakte bij z'n rentree in de eredivisie bij Excelsior een punt (1-1). PSV begon met klinkende 4-0 zege op FC Utrecht. Fortuna neemt het vanavond op tegen PSV en Heracles komt in actie tegen ADO. Beide wedstrijden starten in 20.45 uur en zijn te volgen in Langs de Lijn.

En verder...

  • Radar Radio onderzoekt in hoeverre een accommodatie mag afwijken van de advertentie. Mag een huisje bijvoorbeeld een andere indeling of kleur hebben? Ook: je bagage raakt onvindbaar en compensatie daarvoor wordt afgewezen. Is dat terecht? Luister om 15.00 uur naar Radar voor het antwoord.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie