Binnenland
NOS

Haar muziek, haar imago, haar kleding: drie keer de lessen van Madonna

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haar muziek, haar imago, haar kleding: drie keer de lessen van Madonna

Kleine kans dat je na vandaag niet weet hoe oud Madonna is. Binnen- en buitenlandse media staan vandaag uitgebreid stil bij de 60ste verjaardag van the Queen of Pop. Het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen sprak met drie fans over de lessen van Madonna.

Les 1: Een beetje controverse helpt bij de verkoop

Wat hebben Pink, Katy Perry, Beyoncé en Taylor Swift gemeen? Volgens popjournalist Stefan Raatgever hebben ze allemaal hun imago te danken aan dat van Madonna. “Madonna was de eerste begreep hoe je een imago goed moet neer zetten. Andere artiesten hebben veel aan haar te danken als het gaat om het neerzetten van trends.”

De popdiva is nooit vies geweest van een beetje controverse. “In de jaren ’80 bewees ze al met nummers als Like a virgin en Like a Prayer dat een beetje controverse verkoopt.”

Les 2: Een zestigjarige vrouw hoeft zich niet te bedekken

Madonna bracht ons de kanten handschoentjes, het korte topje en de zichtbare BH, vertelt modejournalist Milou van Rossum. “Ze is natuurlijk – en dat is ze nog steeds – een enorme trendsetter geweest.” De in de jaren ’80 controversiële punt-BH zal iedereen wel kennen, maar dankzij Madonna mochten ook BH-bandjes voor het eerst worden gezien. “Madonna heeft de BH echt naar boven gehaald.”

Wat van Rossum misschien nog wel het leukste aan Madonna vindt? “Voor een vrouw boven de 40 zijn er bepaalde ongeschreven regels. Ze mag zich bijvoorbeeld niet te bloot kleden. Madonna heeft lak aan die regels.”

Les 3: Jouw inspiratie kan je ook in de spotlight zetten

In het jaren ’80 van Madonna werd homoseksualiteit verzwegen of ontkend. De opkomende discocultuur bracht daar verandering in. “Madonna is opgegroeid in de discoscene en gayclubs. Aan die bijbehorende cultuur heeft ze in eerste instantie veel inspiratie ontleend”, vertelt Duits. “Later heeft zij de LGBT-cultuur op haar beurt gevoed door succesvol te worden en er recht aan te doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie