Binnenland
KRO-NCRV

‘Meer Nederlanders zouden moeten profiteren van de economische groei’

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Meer Nederlanders zouden moeten profiteren van de economische groei’

Dat stelt arbeidseconoom Ton Wilthagen in het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers. In de uitzending reageert hij op de stelling. Volgens het CBS maakt op dit moment de Nederlandse economie een enorme groei door. En met een record van zo’n 250.000 vacatures is de vraag naar personeel enorm. Opvallend is dat de lonen niet zo hard stijgen als de economische groei.

Volgens Wilthagen is op dit moment vooral opzienbarend dat ondanks de economische groei en de vele vacatures er nog steeds een onbenut arbeidspotentieel is van 1,2 miljoen mensen. Mensen die volgens de econoom "al jaren op de reservebank zitten en nooit mogen trainen." Wat hem betreft is er daardoor een enorme mismatch op de arbeidsmarkt. "In Nederland investeren we nauwelijks in de scholing van werkzoekenden, dan kan je niet zomaar verwachten dat die op het hoofdveld scoren."

Persoonlijke gesprekken

Wilthagen denkt dat de oorzaak gezocht moet worden bij de uitkeringsorganisaties. "Die hebben eigenlijk geen idee wie ze in de kaartenbak hebben zitten." Wat hem betreft is er sprake van "verspilling van menselijk kapitaal" door die groep "op de reservebank te laten zitten." Hij denkt dat het UWV, wil ze een goed beeld krijgen, vooral in persoonlijke gesprekken moet investeren om uit te zoeken wat mensen willen en kunnen.

De voorzitter van de politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, die op dit moment onderhandelt over een nieuwe CAO, zou vooral graag zien dat de Nederlander profiteert met een lastenverlichting. Hij denkt dat de middengroepen sinds de economische crisis van 2008 "de grootste inlevering hebben gedaan waar het gaat om bezuinigingen."

En die zouden vooral geholpen zijn met minder belastingen, zeker ook om ze in staat te stellen de toekomstige energietransitie te betalen. Naast lastenverlichting ziet hij graag een vermindering van de werkdruk en eist hij uiteraard een loonsverhoging.

Stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie