Binnenland
AVROTROS

Een pasfoto met vergiet, dat mag niet

foto: Michael Afanasyevfoto: Michael Afanasyev
  1. Nieuwschevron right
  2. Een pasfoto met vergiet, dat mag niet

De Raad van State heeft besloten dat een vergiet op het hoofd zetten op de pasfoto in een identiteitsbewijs niet is toegestaan. De zaak werd aangespannen door een vrouw uit Nijmegen die aanhanger is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. In Israël lukt het wel, bewees promovendus Michael Afanasyev.

{podcast audio="45593" caption="Jortcast #24 Religieuze illusies" }
In Jortcast #24 is het gesprek met Afanasyev terug te luisteren. De promovendus is priester bij dezelfde kerk en had bij de TU Delft een verzoek ingediend om te mogen promoveren in piratenpak. Zijn verzoek werd destijds afgewezen, net als de klacht die hij erover indiende bij het College voor de Rechten van de mens. Maar hij staat in zijn paspoort wél met een vergiet op zijn hoofd: zijn Israëlische paspoort, welteverstaan.
De Nijmeegse en Afanasyev zijn beiden pastafari’s. De onderdelen die bij het pastafarianisme horen kun je ongebruikelijk of ongeloofwaardig vinden. Liever-nietjes in plaats van geboden, biervulkanen en strippers in plaats van zeventig maagden in de hemel, en piraten als goddelijke wezens. Toch vindt Afanasyev zijn geloof niet onwaarschijnlijker dan andere geloven. Hij vertelt er stralend over.

Gelijke behandeling

Waar het leden van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster uiteindelijk om gaat, is gelijke behandeling van mensen en religie in het algemeen. Eén van de grote vragen die dr Kelder heeft bij het fenomeen godsdienst: waarom geloven mensen in zaken die de ratio niet kan vaststellen? In Jortcast #24 Religieuze Illusies gaat dr Kelder naast met de priester ook in gesprek met de Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry.

Meer weten over de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster (oftewel het pastafarisme) en priester Afanasyev? Klik hier, en als je lid wilt worden hier.

Ster advertentie
Ster advertentie