Binnenland
NOS

Gemeenten planten minibossen aan

foto: Onno Beukers/NOSfoto: Onno Beukers/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten planten minibossen aan

Twaalf gemeenten gaan in samenwerking met natuureducatiefonds IVN zogenaamde 'tiny forests' aanplanten. Dat zijn dichtbegroeide minibosjes, ter grootte van een tennisbaan. Op deze manier wil IVN verstedelijkte gebieden groener maken. Ook dragen de bosjes bij aan meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Er staan al wel wat minibosjes in Nederland, maar dit is de eerste keer dat het IVN op deze schaal afspraken maakt met gemeenten. De twaalf partnergemeenten die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht.

In de bossen worden meer dan 40 inheemse bomen en struiken geplant. Zo worden er wilgen, berken en eiken geplant, maar ook hazelaars en lijsterbessen. "De bomen en struiken worden op verschillende hoogtes geplant, zodat het bosje als een soort 3D-puzzel in elkaar valt", vertelt Daan Bleichrodt van het IVN.

Extra water

Zeker op zomerse dagen met flinke hoosbuien komt een tiny forest van pas, denkt Bleichrodt. "Soms regent het zo veel dat het riool het niet kan verwerken. Tiny Forests kunnen helpen om dat extra water op te nemen. Zo drinkt een volwassen beuk 500 liter water per dag. En bovendien verdampt dat water, waardoor het weer koeler wordt in de lucht."

Twaalf gemeenten gaan minibosjes aanplanten

Ster advertentie
Ster advertentie