Binnenland
WNL

'De gevoeligheid van identiteitsbewijzen wordt onderschat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De gevoeligheid van identiteitsbewijzen wordt onderschat'

Nederlanders zijn zich te weinig bewust van het enorme risico van het openbaar maken van een identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs. RTL-journalist Daniel Verlaan toonde deze week aan dat foto’s van ID-bewijzen worden gebruikt voor identiteitsfraude. Met name op tweedehandssites als Marktplaats is deze specifieke vorm van identiteitsfraude populair, legt Verlaan uit bij WNL op Zaterdag.

“Wanneer een koper geïnteresseerd is in een product zegt de verkoper: ‘Ik wil het alleen opsturen, maar je kunt me vertrouwen. Dit is mijn rijbewijs, maak het bedrag naar deze rekening over en dan komt het goed’. Zodra dat gedaan is verdwijnt de crimineel met dat geld en heeft het slachtoffer een foto met die naam en denkt: ‘Shit, dit is de persoon die mij heeft opgelicht!'”

Vaak wordt de persoon die op de foto staat aan de ‘online schandpaal’ genageld, zegt Verlaan. “Dat is het grote gevaar van de rijbewijsselfies die vooral jongeren op sociale media zetten.” Het probleem wordt enorm onderschat, vindt de techjournalist.

"Mensen beseffen vaak niet wat voor gevoelige documenten identiteitsbewijzen in Nederland zijn. Een rijbewijs is een geldig identiteitsbewijs, waar je bijvoorbeeld een leningen of telefoonabonnementen mee kunt afsluiten."

'Zeg maar eens dat jij het niet bent geweest'

"Mensen hebben geen idee hoe gevoelig het is. Ze geven hun rijbewijs te pas en te onpas af, of versturen een foto van hun paspoort via Whatsapp naar de familie omdat ze een vliegticket moeten boeken."

De telefoon of een mail-account kan gehackt worden. "En dan heeft de hacker jouw identiteitsbewijs, daarmee kan hij heel nare dingen doen", legt Verlaan uit. "Het is heel moeilijk om van af te komen, want zeg maar eens dat jij het niet bent geweest. Hoe kon diegene anders aan al jouw privégegevens komen?"

De RTL-journalist vindt dat er te vaak gevraagd wordt om je rijbewijs of paspoort. "Bij een bank is het logisch, maar voor veel dingen is het niet per se nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie