Binnenland
NOS

Dodental aardbeving Lombok opgelopen tot 91, honderden gewonden

foto: CHAIM FETTERfoto: CHAIM FETTER
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental aardbeving Lombok opgelopen tot 91, honderden gewonden

Het dodental van de aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok is verder gestegen naar 91. Dat hebben de autoriteiten op het eiland bekendgemaakt. De meesten zijn omgekomen door ingestorte huizen. Verwacht wordt dat het aantal doden zal oplopen.

Update over Lombok van Michel Maas

Honderden mensen raakten gewond. Veel van hen moesten in de buitenlucht behandeld worden aan hun verwondingen omdat ziekenhuizen beschadigd zijn.

Na de beving, die een kracht had van 7,0, zijn duizenden mensen uit hun huizen geëvacueerd uit vrees voor naschokken. Duizenden huizen zijn beschadigd. De verwachting is dat de komende uren pas duidelijk wordt wat de aardbeving heeft aangericht en waar de schade het grootst is.

Vakantiegangers

Tijdens en kort na de beving was er paniek onder inwoners en vakantiegangers. De beving werd ook gevoeld in delen van Java en op Bali, een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Op de luchthaven van Bali schuilden mensen onder de tafels. Een deel van het plafond kwam naar beneden.

Ondertussen worden toeristen geëvacueerd van de Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok. Tot nu toe zijn 1000 mensen per boot weggehaald.

Onder de toeristen die de beving voelden waren ook Nederlanders. Op beelden die zijn gemaakt door een van hen is te zien hoe hotelgasten naar buiten rennen.

Vanwege de aardbeving was er enige tijd een tsunamiwaarschuwing van kracht. Die werd na anderhalf uur ingetrokken. Volgens de Amerikaanse geologische dienst vond de aardbeving plaats in het noordoosten van Lombok, op zo'n 10 kilometer diepte. Daarna was er nog een zware naschok met een kracht van 4,9.

Ster advertentie
Ster advertentie