Binnenland
NOS

Mnangagwa wint presidentsverkiezingen Zimbabwe

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mnangagwa wint presidentsverkiezingen Zimbabwe

Zittend president Emmerson Mnangagwa (75) is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van Zimbabwe. De kiescommissie maakte bekend dat hij 50,8 procent van de stemmen heeft behaald.

Doordat hij al in de eerste ronde een meerderheid heeft behaald is er geen tweede verkiezingsronde nodig.

Het totaal aantal stemmen voor Mnangagwa was 2,46 miljoen. Oppositieleider Nelson Chamisa (40) bleef steken op 2,15 miljoen stemmen.

In vier van de tien provincies was Chamisa wel de winnaar, onder meer in de hoofdstad Harare. Mnangagwa kreeg zoals verwacht de meeste stemmen op het platteland. In sommige provincies was het verschil tussen beide kandidaten klein. In het oostelijk gelegen Manicaland scheelde het slechts 3491 stemmen.

Rumoerig

De huidige verkiezingen zijn de eerste in Zimbabwe sinds het leger in november de hoogbejaarde president Robert Mugabe na een regeerperiode van bijna dertig jaar afzette en hem verving door Mnangagwa.

De verkiezingen verliepen rumoerig, met name door het late bekendmaken van de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Bij confrontaties tussen veiligheidstroepen en aanhangers van Chamisa kwamen gisteren zeker zes mensen om het leven.

In hoofdstad Harare heerste een grimmige sfeer. Het leger patrouilleerde door de straten en de oproerpolitie bewaakte het hotel waar de kiescommissie zetelt. De politie viel het kantoor van oppositiepartij MDC binnen. Daarbij werden zeker achttien personen gearresteerd.

Kort voordat de definitieve uitslag bekend werd, maakte de MDC al bekend het resultaat af te wijzen. Door de politie-inval kon de partij de uitslag niet controleren, zei partijvoorzitter Komichi.

Ster advertentie
Ster advertentie