Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: 2,6 kilogram uit een reageerbuis

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: 2,6 kilogram uit een reageerbuis

Ze woog 2,6 kilogram en kwam met een keizersnee ter wereld. Op 25 juli 1978 werd Louise Brown geboren. Ze is de eerste reageerbuisbaby ter wereld.

De wetenschapper hierachter was de inmiddels overleden Robert Edwards. Voor zijn werk in in-vitrofertilisatie kreeg hij de Nobelprijs en werd in 2011 geridderd.

De Brit deed in de jaren 50 met gynaecoloog Patrick Steptoe onderzoek naar onvruchtbaarheid. In 1968 slaagde hij erin om eicellen te bevruchten buiten het lichaam, in een reageerbuis. Vanaf 1972 werden bevruchte cellen teruggeplaatst bij vrouwen.

Gezonde baby

Het duurde nog enkele jaren voordat een zwangerschap ook een gezonde baby opleverde, omdat in eerste instantie verkeerde hormonen altijd tot een miskraam leidden. De eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, werd op 25 juli 1978 geboren in Engeland.

Sindsdien zijn er wereldwijd ruim vier miljoen reageerbuisbaby's geboren. Vandaag de dag is de kans dat een ivf-behandeling slaagt even groot als de kans dat een moeder zonder vruchtbaarheidsproblemen zwanger wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie