Binnenland

Vandaag in de Tour de France: voor even terug naar het vlakke

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: voor even terug naar het vlakke

De klimmers en klassementsrenners mogen vandaag weer even bijkomen van al het klimwerk van de afgelopen dagen. De etappe van Bourg d'Oisans naar Valence kent slechts een tweetal kleine klimmetjes en eindigt vermoedelijk in een massasprint.

We kunnen ditmaal wanneer we de kanshebbers bespreken een aantal namen van de lijst schrappen. Marcel Kittel en Mark Cavendish kwamen woensdag door het fietsgeweld door de bergen buiten de tijdslimiet binnen. En gisteren vielen André Greipel, Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen uit.

Cavendish, Kittel en Greipel wisten dit jaar weinig tot geen potten te breken. Toch is het jammer voor de liefhebbers van de sprint dat ze er niet meer bij zijn.

Wie profiteert?

Tot gisteren zou je zeggen: er zijn voor vandaag drie grote kanshebbers voor de overwinning, gebaseerd op de eerdere sprints deze Tour. Peter Sagan, Gaviria en Groenewegen wonnen alle drie twee etappes. Maar twee van deze namen kunnen we nu dus van het lijstje afhalen.

Wie behoudt Sagan van de overwinning? Dat is nu aan mannen zoals Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Alexander Kristoff en de Fransman Arnaud Demare.

Kansen op brood

En ook in het wielrennen is de één zijn dood, de ander zijn brood. Sprinters van net iets minder statuur fietsen zich wellicht via de mogelijke sprint van vandaag de schijnwerpers in.

Renners zoals Andrea Pasqualon, Christophe Laporte en Daryl Impey bijvoorbeeld. Wellicht mag Maximiliano Richeze nu voor eigen kansen gaan, nu zijn ploeggenoot Gaviria eruit ligt. Eerste worden ze vermoedelijk geen van allen, maar het wordt leuk om te zien op welke plek ze nu in de sprint eindigen.

Of toch die aanvallers...

Kleine kanttekening: doordat er zoveel sprinters zijn weggevallen, is een ontsnappingspoging iets kansrijker. Er zijn immers minder ploegen die eventuele koplopers willen najagen.

Daarnaast is er op zo'n veertig kilometer van de finish een klein bergje. Iemand die met goede benen het gebergte uit is gekomen, kan hier een poging ondernemen om het peloton op achterstand te rijden.

De etappe start vandaag om 13.45 uur. We passeren een colletje van de derde categorie, een tussensprint en daarna nog een colletje van de vierde categorie voordat we na ongeveer 170 kilometer fietsen bij de finish zijn. Omstreeks 17.30 uur.

Wat denk jij? Wordt het een sprint? En wie is er dan sterk genoeg om Peter Sagan te verslaan? Breng hieronder je stem uit!

{poll}

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}

Ster advertentie
Ster advertentie