Binnenland
NOS

Amsterdam vraagt VN om hulp bij woningmarktproblemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam vraagt VN om hulp bij woningmarktproblemen

Amsterdam en zeven andere populaire steden kloppen aan bij de Verenigde Naties om ze te helpen bij de problemen in de overvolle binnensteden en op de verhitte woningmarkten.

Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer over Amsterdam

De steden hopen dat de VN druk gaat zetten op nationale overheden. "We eisen meer juridische en fiscale macht om de vastgoedmarkt te reguleren om tegen speculatie te vechten en de sociale functie van de stad te garanderen", schrijven de betrokken burgemeesters in een verklaring.

Investeerders die huizen opkopen om die vervolgens met forse winst te verkopen waardoor de prijzen nog verder stijgen, zijn een groot probleem, vindt onder meer Amsterdam.

Wethouder Laurens Ivens over de Amsterdamse woningmarkt

"Als je in een auto investeert, prima, maar in een woning moeten mensen wonen", zegt de woordvoerder van wethouder Wonen Laurens Ivens (SP). "Zeker mensen die het minder breed hebben, komen er niet meer tussen. Bepaalde groepen worden zo de stad uitgedrukt."

Bewoners tegen wapenen

Het is niet helemaal duidelijk wat de hoofdstad verwacht dat de VN kan doen. Maar door de samenwerking met de andere steden hoopt Amsterdam dat de Rijksoverheid inziet dat de problemen op woningmarkten niet alleen lokaal zijn.

"Den Haag zegt weleens: 'dit is een Amsterdams probleem'. Maar speculanten zijn een internationaal fenomeen, waar wij onze bewoners tegen moeten wapenen. We willen dat zoveel mogelijk invloed wordt uitgeoefend op landelijke overheden en hier op elk mogelijk podium aandacht voor vragen."

Ster advertentie
Ster advertentie