Binnenland
NOS

Buitenlandse truckers veroorzaken relatief veel ongelukken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenlandse truckers veroorzaken relatief veel ongelukken

Bij ongelukken en pechgevallen met vrachtauto's op Nederlandse snelwegen is in 40 procent van de gevallen een buitenlandse chauffeur betrokken. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de Stichting Incident Management Vrachtauto's (Stimva) die alle incidenten met vrachtverkeer registreert.

Het gaat vooral om Polen (9 procent), Duitsers (5 procent) en Roemenen (5 procent). Zo'n 13 procent van de vrachtwagens op de Nederlandse wegen heeft een buitenlands kenteken.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland zegt tegen de krant dat onderzoek naar de oververtegenwoordiging van buitenlandse chauffeurs bij ongelukken en pechgevallen wenselijk is.

Drukte

Het totale aantal ongevallen met vrachtauto's steeg vorig jaar met 40 procent tot 1484. Het aantal incidenten, zoals pechgevallen en klapbanden, steeg met 22 procent tot 5762.

Drukte op de weg is volgens de Stimva de grootste oorzaak van de stijging van het aantal ongelukken. Omdat de economie goed draait, neemt het goederenvervoer flink toe.

Wat incidenten betreft was 2017 een recordjaar, maar het ziet ernaar uit dat dit jaar nog hoger gaat scoren. In de eerste helft van het jaar steeg het aantal incidenten met 20 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie