Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: 17-jarige 'wint' klopjacht op brokstukken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: 17-jarige 'wint' klopjacht op brokstukken

Ruimtemissies zijn prijzig. Dus wat met een nauwkeurige berekening in een baan rond de aarde wordt gestuurd, komt om kosten te besparen niet altijd even nauwkeurig terug. In de vroege uren van 12 juli 1979 stortten honderden brokstukken van het Amerikaanse ruimtelab Skylab neer op deze planeet. En dat bracht een heuse klopjacht teweeg.

Het in 1973 gelanceerde Skylab was op de terugweg in 1979 uit zijn baan geraakt doordat het niet zo snel opbrandde als verwacht. Al die brokstukken regenden in een groot dunbevolkt gebied in Australië neer. NASA wilde het liefst zo veel mogelijk onderdelen van het ruimtestation terugkrijgen. En dus schakelde de ruimte-organisatie de hulp van omwonenden in: wie een brokstuk terugbracht, werd beloond met een plakkaat.

De Amerikaanse krant San Francisco Examiner zag dat ook wel zitten: een stukje ruimtelab als hi-tech souvenir. De krant loofde daarom een beloning uit voor de eerste persoon die zich mét brokstuk bij hun kantoor aan de andere kant van de oceaan meldde. De winnaar moest dat wel binnen 72 uur doen. Het was uiteindelijk de 17-jarige Stan Thorto uit Esperance die het vliegtuig pakte en als eerste bij de krant aankwam. Hij was meteen 10.000 dollar rijker.

Het ruimtestation maakte zo niet alleen Stan rijk, maar zette ook zijn woonplaats Esperance op de kaart. Niet iedereen was even blij met de brokstukken. De ambtenaren van Esperance stuurden NASA een boete van 400 dollar voor de rommel die Skylab opleverde. Dat bedrag is vandaag de dag nog niet betaald.

Ster advertentie
Ster advertentie