Binnenland

Op zoek naar sporters met springersknie

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar sporters met springersknie

[EO] De Amerikaanse basketbalbond NBA heeft 300.000 dollar beschikbaar gesteld voor Rotterdams onderzoek naar de zogenaamde 'springersknie'. Het is een blessure waar 35 procent van de basketballers en 45 procent van de volleyballers last van heeft. Radioloog Edwin Oei en sportarts Robert-Jan de Vos zijn de onderzoekers. "Het is nu wachten op een blessure."

De subsidie komt voor een groot deel van de NBA maar ook van een Amerikaans bedrijf dat MRI-scanners produceert. Dat bedrijf benaderde de Rotterdamse wetenschappers om te kijken wat de mogelijkheden zijn van onderzoek naar veel voorkomende blessures bij basketballers.

Een springersknie wordt vaak veroorzaakt bij sporten waar veel sprongbelasting is. De Vos in de NPO Radio 1 Sportzomer Avond: "We noemen het een springersknie, maar het gaat juist mis bij het landen. Er is bij de blessure sprake van een verdikking van de pees onder de knieschijf door overbelasting." Een voorbeeld van een bekende sporter die er last van heeft is tennisser Rafael Nadal.

Omdat zo'n groot percentage van de basketballers en volleyballers last heeft van de blessure, betekent dat ook dat veel sporters niet naar een huisarts gaan. "Een groot deel kan zeker doorspelen", zegt De Vos, "maar er komt voor velen ook een moment dat het niet meer kan en dan wordt het vervelend. Sporters redden het dan niet meer om een wedstrijd helemaal uit te spelen."

Pijnlijke therapie

Oei en De Vos gaan sporters met deze blessure specifieke oefeningen aanbieden. Een aantal krijgt zware en pijnlijke oefentherapie, anderen juist een opbouwend programma waarbij binnen de pijngrenzen moet worden geoefend. De sporters worden tijdens het oefenprogramma 24 weken lang gevolgd.

Ook wordt er gebruik gemaakt van een innovatieve MRI-techniek om de veranderingen in de pees betrouwbaar te kunnen volgen. Uit eerder onderzoeken bleek dat een normale MRI-scan onvoldoende informatie geeft over de herstelmogelijkheid van de blessure.

Zie hier een oefening uit het zware programma:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook amateurs

Het onderzoek van De Vos en Oei richt zich niet alleen op professionele sporters, maar is van toepassing op iedereen die op regelmatige basis sport. Sporters kunnen in de toekomst beter geïnformeerd worden welke therapie voor hen het beste is. De Vos: "Wij zoeken mensen met blessures voor onderzoek. Mensen met een springersknie kunnen zich aanmelden via e-mail: springersknie@erasmusmc.nl "

Luister hier het gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie