Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Herman Brood springt van het Hilton

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Herman Brood springt van het Hilton

Het is vandaag precies 17 jaar geleden dat zanger, kunstenaar, en full-time Rock 'n' Roller Herman Brood een einde maakte aan zijn leven. In 2001 klom de 54-jarige op het dak van het Hilton in Amsterdam-Zuid. En sprong.

In zijn zak zat dit briefje:

"Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat laat ik aan de crematie over. ... Rous door zoals ik deed... en treur niet ! maak er een feest van. Ik zie jullie nog weleens. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade - pappa. DROWN IN MY OWN TEARS."

Herman Brood was eigenlijk een verlegen jongen uit Zwolle. Hij had een liefde voor de piano en begon al snel in bandjes te spelen. Daar raakte hij ook al snel in aanraking met drugs en zo verloor hij naar eigen zegge wat van die verlegenheid. Hij groeide uit tot een geliefde rock 'n' roll ster. Hij maakte kunstwerken, speelde met zijn band: Herman Brood & His Wild Romance, maakte films en trad op in theaters onder andere met vrienden Bart Chabot en Jules Deelder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eind twintigste eeuw begon de aftakeling. De speed werkte niet meer in de vaste mix met alcohol waarop Brood zo lang had geleefd en gewerkt. Hij bleef drinken, veranderde in een alcoholisch wrak, kreeg last van incontinentie. En zijn weduwe Xandra moest hem luiers omdoen.
Op 11 juli 2001 reed Xandra met Brenda en Holly naar het circus. Lola bleef thuis. Bij het passeren van het Hilton Hotel zagen ze dat er een crisishelikopter was geland. Xandra beschrijft de dag jaren later in haar boek.

"Kijk mam, er is iets gebeurd!", riep Holly. Xandra Brood wilde er niet voor stoppen. "Ik had haast, zou sowieso niet zijn gaan kijken. Het was net gebeurd. Ik ben er gewoon langs gereden."

Kasplantje

Herman was volgens Xandra die morgen van huis gegaan zonder iets te zeggen. "Dat was wel raar", vertelde ze bijna vijftien jaar later, met het besef: "Hij had het natuurlijk al helemaal bedacht." Toch had ze niet verwacht dat hij er zo uit zou stappen.

"Ik had eerder gedacht dat hij een hersenbloeding zou krijgen. Dat zou helemaal triest zijn geweest. Ik denk dat hij daar al rekening mee gehouden heeft. Dat hij als een kasplantje had moeten eindigen, verzorgd moest worden. Dat zou in en in triest zijn geweest."

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl. Of bel de Kindertelefoon via 0800 0432 of gebruik de chatfunctie op kindertelefoon.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie