Binnenland
BNNVARA

Uit de Boekenkast met Claudia de Breij en Nicolaas Veul

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Uit de Boekenkast met Claudia de Breij en Nicolaas Veul

Begin maart spraken we in een redactievergadering van De Nieuws BV over de vernielde bushokjes met die posters van zoenende mannen. Op welke manier konden we daar iets mee doen in ons programma? Ik – Mark Robinson, redacteur Cultuur & Media, 34 jaar en zelf op mijn 17e uit de kast gekomen, tekende een sterretje voor het onderwerp dat ook op mijn lijstje bovenaan stond. Er stond een heel groot vraagteken achter, want hoe besteed je in vredesnaam op een goede manier aandacht aan zo’n daad zonder dat je de achterlijkheid ervan bovenmatig veel aandacht geeft?

Ik stelde mij voor hoe ik, als ik nu tiener was geweest, had gekeken naar zo’n vernield bushokje. Ik had het sowieso al eng gevonden om te kijken naar een plaatje van twee zoenende mannen in de publieke ruimte. En fantaseren dat ik misschien zelf ooit een van die twee mannen zou worden, zou ik hoogstens een fractie van een seconde durven toelaten. Stel je voor dat iemand mij zou betrappen? Dan zou de grootste angst van iedere tiener voor mij wel eens werkelijkheid kunnen worden: verbannen worden uit de maatschappij.

Bovendien zou het vernielde glas, een soort Instagramfilter van geweld, de boodschap extra duidelijk maken. Twee zoenende mannen, dat wekt dat agressie op bij anderen. En dus zou ik het risico lopen om net zo aan diggelen geslagen te worden als dat bushokje.

Clueless

Ik moest tegelijkertijd denken aan het moment dat ik voor het eerst een homo op het witte doek zag die gewoon vrienden had. En waar zelfs een beetje tegenop werd gekeken. Dat was in de film Clueless, de cultklassieker uit de jaren ’90, waarin de allerknapste en populairste jongen homo bleek te zijn en er gewoon mee weg kwam. Ik leerde daar voor het eerst dat homoseksualiteit gepaard kon gaan met een normaal en sociaal leven.

Als we dat soort momenten van LHBTI-ers zouden kunnen vertellen en delen in De Nieuws BV? Zodat iedereen beter leert begrijpen wat het bredere belang is van die zoenende mannen in zo’n bushokje? Dat deze beelden niet zomaar een uiting zijn, maar dat ze bepalend kunnen zijn voor je gevoel van herkenning, erkenning en daarmee het gevoel van veiligheid. Dat werd dus onze nieuwe serie.

Uit de Boekenkast

In de serie ‘Uit de Boekenkast’ stellen we LHBTI-ers een hele persoonlijke vraag: wat is de eerste keer dat jij jezelf herkende in een boek, een film, een serie, een toneelstuk of een muzikale artiest? Voor sommigen een makkelijke vraag, voor anderen hangt het antwoord samen met een hoop angst en schaamte uit een donkere en onzekere tijd.

Het is daarom bijzonder dat alle gasten volmondig ‘ja’ antwoordden op het verzoek om mee te doen aan deze nieuwe serie. Claudia de Breij en Nicolaas Veul vertelden hun verhaal al prachtig in de eerste aflevering en ik verheug mij enorm op de bijzondere gesprekken die we de komende weken nog gaan voeren.

Uit De Boekenkast: Claudia de Breij en Nicolaas Veul

Ster advertentie
Ster advertentie