Binnenland
NOS

Eerste 1,5 kilometer van Thaise grot is vrij, nog 2,5 te gaan

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste 1,5 kilometer van Thaise grot is vrij, nog 2,5 te gaan

Het is nog steeds een race tegen de klok in Thailand, waar de twaalf voetballertjes en hun coach vastzitten in een grot. "Dit weekend is er tropische regen voorspeld en als het weer gaat regenen, moeten ze wellicht nog maanden blijven zitten", vertelt NOS-verslaggever Henri-Willem Hofs.

Henrik Willem-Hofs live vanuit Thailand met het laatste nieuws

Grote delen van het grottencomplex zijn volgelopen met water na zware regenval. Om evacuatie mogelijk te maken, wordt er veel water uit het complex gepompt. Tot nu toe is er zo'n 120 miljoen liter (bijna vijftig olympische zwembaden vol) uit de grot gehaald.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook correspondent Marieke de Vries is afgereisd naar het gebied om de reddingswerkzaamheden te volgen. "Vanmorgen werd bekendgemaakt dat ze lopend de eerste 1,5 kilometer af kunnen leggen. Ze zijn nu bezig met een kamer die nog onder water staat. Daarna is het nog 2,5 kilometer naar de jongens", legt De Vries uit.

Op sommige plaatsen staat het complex nog vol water. Het idee is om op het grootste deel van de route wat hoofdruimte te creëren, zodat de jongens niet lang achtereen afhankelijk zijn van duikapparatuur om eruit te komen. De donkere gangen en scherpe bochten zijn zelfs voor ervaren grotonderzoekers en militaire duikers een lastige opgave.

Reddingswerkers proberen de voetballertjes de basisbeginselen bij te brengen van duiken met zuurstof zodat de jongens kleine delen van de route kunnen overbruggen. Ook moet de kinderen nog worden geleerd hoe ze moeten zwemmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Touwen

Op de hele route zijn al touwen gespannen, zodat de kinderen aan de hand daarvan uit de donkere grot kunnen komen. "Wanneer dat gaat gebeuren weten we niet", zegt De Vries.

Complicerende factor is de voorspelde regen. De Vries: "We voelden hier net al wat druppels. Iedereen kijkt dan bezorgd naar boven." Als het weer met bakken uit de hemel komt, stroomt het complex vol. Een optie is dan om te wachten tot het regenseizoen voorbij is, in oktober.

Een tunnel boren om de jongens en hun trainer te bevrijden is geen optie. De plek waar ze vastzitten ligt onder een kilometer hoge berg.

Hier zitten de Thaise jongens vast

Ster advertentie
Ster advertentie