Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Blote bikini schokt modewereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Blote bikini schokt modewereld

Het is 72 jaar geleden dat de Franse ontwerper Réard het eerste tweedelige badpak presenteerde. De 'innovatie' in de badkleding was bij de introductie erg controversieel.

Op 5 Juli 1946 presenteerde Louis Réard in Parijs zijn ontwerp. Hij vernoemde zijn ontwerp naar het atol Bikini in de Grote Oceaan. Dat was ook de plek waar de Amerikanen atoombommen testten.

Atoombommen werden beschouwd als een teken van de technologische vooruitgang na de Tweede Wereldoorlog. Réard wilde hetzelfde uitstralen: "Net als de bom is de bikini klein, maar die maakt ook een verwoestende indruk."

Te bloot

Gewone modellen weigerden de bikini te showen. Ze vonden het te bloot. Réard moest een naaktdanseres uit het casino in Parijs inhuren om de bikini aan de pers te tonen. Micheline Bernardini werd daarom de eerste vrouw die het nieuwe tweedelige badpak droeg.

De eerste jaren werden bikini’s nog nauwelijks gedragen. Ze waren zelfs verboden bij missverkiezingen omdat het aanstootgevend zou zijn. Dat veranderde pas nadat filmsterren in het openbaar bikini's gingen dragen.

Zeventig jaar na de introductie kunnen weinig mensen zich nog iets voorstellen bij de ophef. Het tweedelige badpak is niet meer weg te denken van het strand en mondaine plaatsen als Monaco.

Ster advertentie
Ster advertentie