Binnenland

Zilver voor Büchli op de keirin na bizarre finale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zilver voor Büchli op de keirin na bizarre finale

[NOS] In een opmerkelijke olympische finale van de keirin is Matthijs Büchli naar een verrassende zilveren medaille gereden. De 23-jarige Haarlemmer hoefde alleen de Britse favoriet Jason Kenny voor te laten gaan.

Dat de renners in de finale stijf stonden van de zenuwen, bleek wel uit het feit dat de eindstrijd tot tweemaal toe werd afgeschoten. Voordat de derny de eerste keer van de baan was, hadden Azizulhasni Awang en Kenny hem al bijgehaald en dat is niet toegestaan.

Ophef op de baan

De jury ging in beraad en besloot na een minutenlang durend overleg om niemand te diskwalificeren. In de herstart ging het opnieuw mis. Dit keer was Joachim Eilers de boosdoener. Ophef op de baan en de jury riep alle bondscoaches bijeen om de situatie toe te lichten, want ook de Duitser werd niet uit koers gehaald.

De derde poging ging wonderwel goed, onder luid gejuich van het publiek in Rio de Janeiro. Büchli koos ervoor in de buurt van Kenny te blijven en dat bleek de juiste keuze. In de laatste meters grepen beide renners de macht, met olympisch eremetaal tot gevolg.

Via een fraaie eindsprint en een aantal knappe stuuracties pakte Büchli zilver, het brons ging naar Awang.

Ster advertentie
Ster advertentie