Binnenland
KRO-NCRV

50PLUS wil extra staatssecretaris voor Belastingdienst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50PLUS wil extra staatssecretaris voor Belastingdienst

Er moet een extra staatssecretaris komen, die zich uitsluitend bezighoudt met de Belastingdienst. Daarvoor pleit Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS in 1 op 1.

Martin van Rooijen van 50PLUS wil een extra staatssecretaris voor de Belastingdienst

De Belastingdienst kampt al jaren met personeelstekorten en haperende systemen, waardoor nieuwe wetgeving niet kan worden ingevoerd en veel belastingaangiftes niet worden gecontroleerd.

Van Rooijen, zelf oud-staatssecretaris van financiën, maakt zich grote zorgen. "Als de Belastingdienst niet gaat functioneren, kun je de tent gewoon sluiten. Dan valt er niks meer te regeren."

Niet genoeg tijd

Op dit moment is staatssecretaris Menno Snel namens D66 verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Maar volgens Van Rooijen heeft die daar er niet genoeg tijd voor. "Het takenpakket van de staatssecretaris op wetgevingsgebied is gigantisch. Het probleem bij de Belastingdienst is zo enorm, dat ik vind dat er een extra bewindspersoon bij moet komen."

Van Van Rooijen mag die extra bewindspersoon ook een minister zijn, maar hij stelt een staatssecretaris voor omdat hij denkt dat dat haalbaarder is. "Op Volksgezond, Welzijn & Sport en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap zitten al drie bewindslieden. Op Financiën, het belangrijkste ministerie, zitten er maar twee. Ik vind dat onbegrijpelijk"

Wie moet het worden?

Wie die extra staatssecretaris wordt, maakt Van Rooijen niks uit. Zolang het maar iemand is die een fiscale achtergrond heeft. "Je kunt iemand zoeken die de belastingdienst van top tot teen kent, ook de ICT. Het gaat erom dat er iemand komt die de Belastingdienst op korte termijn op orde krijgt."

Van Rooijen weet nog niet hoe andere partijen over zijn plan denken. "Maar ik weet van minister Hoekstra al dat hij ertegen is."

Ster advertentie
Ster advertentie