Binnenland
AVROTROS

Jortcast # 35: groeiend verzet tegen organisatie van grote sportevenementen

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast # 35: groeiend verzet tegen organisatie van grote sportevenementen

Het zijn barre tijden voor sportmijders als dr Kelder. Met het WK in volle gang en de Tour op komst is er geen ontkomen aan. In Jortcast #35 doet dr Kelder een serieuze poging om sport te omarmen, met sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Wat blijkt: hoe populair sport ook is, de steun onder de bevolking voor het organiseren van grote evenementen als het WK neemt af.

{podcast audio="48227" caption="Jortcast #35 De volkshysterie rond sport" }

Nu heeft dr Kelder niet veel tegen sport an sich (tenzij we het hebben over bierbuiken in lycra-broekjes die zich over de dijk worstelen) – het is vooral de volkshysterie daaromtrent die hem tegenstaat. Toch lijkt de populariteit van sport deels tanende: Van de Vooren bemerkt dat er steeds minder steun is voor het organiseren van de grote sportevenementen. Het kan de organiserende landen namelijk uit evenwicht brengen.

Dictators

"Brazilië is er bijvoorbeeld echt niet beter van geworden." Volgens Van de Vooren is het verzet vooral aan het ontstaan in Europese steden. Als voorbeeld noemt hij Zwitserland, waar voor de zesde keer op rij de Olympische beweging een referendum heeft verloren over het organiseren van de Winterspelen in Zwitserland. "Je ziet bij landen die wat meer moeite hebben met vrijheid van meningsuiting, dat zij degene zijn die dit soort grote sportevenementen organiseren."

Dr Kelder oppert dat het dus steeds meer een spelletje voor de dictators begint te worden, die ter meerdere glorie van zichzelf evenementen gaan organiseren. "Dat is een tendens die zichtbaar is, om het heel mild uit te drukken", reageert Van de Vooren.

Gigantisch groot

Toch is sport in de wereld nog altijd groot. "Om een idee te krijgen hoe groot sport is: 193 landen zijn lid van de Verenigde Naties. Het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, heeft 205 leden. En dan heb je nog de FIFA, de wereld voetbalbond. Heeft 211 leden." Dat is achttien leden meer dan de VN. Je kunt volgens Van de Vooren wel nagaan hoe 'gigantisch groot' dat is. "En het blijft maar groeien en groeien.”

Onflatteus oranje

Verder in Jortcast #35: voor elk wat wils. Sport als verbroedering (wat hebben de afgelopen Olympische Spelen bijvoorbeeld betekend voor Noord- en Zuid-Korea?), hoe graag het Koningshuis tegenwoordig lintjes uitdeelt aan sporters, en waarom u zich standaard in dat foeilelijke, onflatteuze oranje uitdost.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie