Binnenland
NOS

Het bekendste kindergedicht ontstond per toeval

foto: Hans Hangen/Queridofoto: Hans Hangen/Querido
  1. Nieuwschevron right
  2. Het bekendste kindergedicht ontstond per toeval

Jij bent de liefste, Opa en Daar komt de tijger. Grote kans dat jij als klein kind een gedicht van schrijvers Monique en Hans Hagen hebt gelezen. Het is deze week dertig jaar geleden dat hun eerste poëzieprentenboek uitkwam, met tekeningen van illustrator Marit Törnqvist.

Hun eerste en bekendste gedicht - Daar komt de tijger - is toevallig geschreven. "Ik verzon het toen mijn dochter niet wilde slapen", vertelt Monique Hagen in NOS Met het Oog op Morgen. "Het stormde buiten en ik vertelde gewoon wat ik zag. Mijn dochter vond het zo spannend dat ik het wel tien keer moest herhalen." Echtgenoot Hans Hagen hoorde het gedichtje en schreef het op.

Daar komt de tijger

de wind

huilt

aan het raam

het is donker buiten

daar

komt

de TIJGER

WHHAaaww .

Meer gedichten volgden, vaak gebaseerd op dingen die hun dochter deed. "Dan ging ze bijvoorbeeld met haar billen tegen de wasmachine staan en zei ze dat haar wangen trilden. Het woord 'bibberbillen' komt daar vandaan", aldus Hagen.

En de samenwerking met illustrator Marit Törnqvist? Dat was een greep van de uitgever van het schrijversechtpaar. Törnqvist was net klaar met haar opleiding aan de Gerrit Rieveld Academie toen ze haar eerste opdracht kreeg. "Ik werd gevraagd tijdens mijn afstudeertentoonstelling en wist één ding zeker: ik wilde niet allemaal gedichtjes met allerlei kleine tekeningen op dezelfde pagina", aldus de illustrator.

"Ik snap eigenlijk niet waarom ik toen zo koppig was want ik was nog heel jong. Maar zo is wel het poëzieprentenboek geboren."

Het bekende gedicht 'Liefste' uit het boek 'Jij bent de liefste'.

Ster advertentie
Ster advertentie