Binnenland
NOS

Niet kloppende voedseletiketten veroorzaken allergische reacties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet kloppende voedseletiketten veroorzaken allergische reacties

Veel voedingsproducten veroorzaken onverwachte allergische reacties bij mensen met voedselallergieën, omdat de ingrediëntenverklaringen op de etiketten van die producten niet kloppen. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.

Onderzoeker Geert Houben over het onderzoek

De onderzoekers volgden een jaar lang 157 mensen met een door artsen vastgestelde voedselallergie. Elke keer dat die een allergische reactie kregen, moesten ze dat melden. Tegelijk moesten ze dan een monster insturen van het product dat de reactie in hun ogen veroorzaakt had.

Spoedeisende hulp

73 patiënten meldden tenminste één allergische reactie, die varieerde van huiduitslag en overgeven tot grote bulten over het hele lichaam en ernstige benauwdheid. Ze weten die aan 51 verschillende voedingsproducten. In negentien producten die de onderzoekers analyseerden, troffen ze acht verschillende allergenen aan die niet op de voedseletiketten vermeld stonden.

Zes van de deelnemers aan deze studie kregen een allergische reactie die zo ernstig was dat ze op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandden. Drie van hen waren zeer ernstig ziek.

Ster advertentie
Ster advertentie