Binnenland
WNL

Politie blij met aparte juridische status voor verdachte agenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie blij met aparte juridische status voor verdachte agenten

Agenten die ervan worden verdacht ten onterecht geweld te hebben gebruikt, krijgen binnenkort mogelijk een aparte juridische status. Dat staat in een een wetsvoorstel dat na de zomer wordt besproken in de Tweede Kamer. De politie is blij met de 'blauwe kamer', een speciale rechtbank met rechters die gespecialiseerd zijn in politiezaken.

80428-_De_wetswijziging_doet_recht_aan_de_bijzondere_positie_van_de_politie_.mp3

"De wetswijziging die op stapel staat doet recht aan de bijzondere positie van politiemensen innemen", zegt vicevoorzitter van politievakbond ACP Erwin Koenen in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Keuze of plicht

"Politiemensen hebben niet altijd de keuze. Ze hebben het recht om geweld toe te passen, maar in bepaalde situaties zelfs de plicht om geweld toe te passen. Het is raar dat ze in een situatie komen dat ze als verdachte behandeld worden, terwijl ze gewoon hun werk hebben gedaan", aldus Koenen.

Op de site van de politie staat een verhaal van een agent die iemand dodelijk heeft verwond. "Die zaak is bekeken en vervolgens bleek dat er conform de geweldsinstructie is gehandeld", zegt Koenen. "Hij is ontslagen van rechtsvervolging, maar er stond nog steeds in de justitieregisters achter zijn naam dat hij verdachte is geweest van een levensdelict."

Dat betekent dat de agent geen verklaring omtrent gedrag krijgt en bijvoorbeeld de Verenigde Staten niet inkomt. "Dat soort effecten mogen zich niet voordoen", stelt Koenen. "Politiemensen mogen niet de dupe worden van het gewoon doen van hun werk. Dat is erg zuur voor mensen die hun werk doen in het belang van onze samenleving."

Onafhankelijke rechters

Verschillende advocaten hebben niet enthousiast gereageerd op het wetsvoorstel. Zij vrezen voor 'een rechtsstaat binnen een rechtsstaat'. "Ik snap dat advocaten dit soort dingen roepen", reageert Koenen. "Maar we leven in een rechtsstaat. Ook in het nieuwe stelsel zullen politiemensen nog steeds getoetst worden door onafhankelijke rechters. Het zijn rechters die gespecialiseerd zijn in politiezaken, net als dat we een fiscale kamer en een militaire kamer hebben".

Het kabinetsplan wordt na de zomer in de Tweede Kamer besproken. "Ik hoop dat politieke partijen zich realiseren dat dit heel wenselijk is in een samenleving waar geweldtoepassing helaas noodzakelijk is. Dan moeten politiemensen weten waar ze aan toe zijn. Zekerheid is ook voor politiemensen van belang," aldus Koenen.

Ster advertentie
Ster advertentie