Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Brand in Grenfell Tower kost 71 mensen het leven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Brand in Grenfell Tower kost 71 mensen het leven

De gevelplaten waarmee de woontoren aan de buitenkant was bedekt, hadden nooit gebruikt mogen worden. Te brandbaar. Dus toen er op deze dag in 2017 brand uitbrak in de Grenfell Tower in het oosten van Londen, sloegen de vlammen dan ook razendsnel om zich heen: 71 bewoners kwamen om het leven.

Na de brand bleef het precieze dodental lange tijd onduidelijk. Zo werden sommige mensen meerdere keren als vermist opgegeven. Eén persoon zelfs 46 keer. Ook werden personen als vermist opgegeven onder verschillende namen. Anderen bleken toch niet thuis te zijn geweest op de nacht van de fatale brand. Daarnaast was een aantal mensen ten onrechte als dood opgegeven om fraude te kunnen plegen. De politie heeft maanden nodig gehad om alles uit te zoeken.

Reportage: Familie Abebe overleefde de brand in Grenfell Tower

Er kwamen 70 volwassen en kinderen om bij de brand. Het 71e slachtoffer is een doodgeboren baby die kort na de brand ter wereld kwam. De moeder, die op de 21e verdieping van de flat woonde, had op de nacht van de brand veel rook ingeademd op weg naar beneden. 223 mensen overleefden de brand.

Maandenlang dakloos

De Britse autoriteiten ontvingen veel kritiek op het optreden na de brand. "De kwestie wordt nog steeds genegeerd. Er zijn geen arrestaties verricht. Er is nog steeds geen gerechtigheid", aldus actiegroep Justice 4 Grenfell.

Inmiddels is de uitgebrande toren bedekt met een spandoek

Bewoners Grenfell Tower amper geholpen sinds de brand een half jaar geleden

Daarnaast duurde het maanden voordat de overlevenden een nieuw huis kregen toegewezen. De flat werd bewoond door de lagere klasse van Londen, terwijl het in het duurste stadsdeel van Londen staat: Kensington en Chelsea. Daar zijn nauwelijks vergelijkbare sociale huurwoningen te vinden. Daarom bivakkeren tientallen gezinnen in hotels, met weinig zicht op duidelijkheid.

Kille premier

Ook de Britse premier werd bekritiseerd. Theresa May bezocht pas dagen later de rampplek, maar sprak er niet met nabestaanden of slachtoffers. Het leverde haar het beeld van een kille premier, die liever op afstand blijft van de lagere klasse.

Deze week schrijft ze in een opiniestuk in de Evening Standard dat ze spijt heeft van haar optreden. "Het leek alsof het mij niets uitmaakte. Dat is nooit het geval geweest."

Reportage: Wat de Grenfell Tower-brand zegt over de sociale woningbouw

Ster advertentie
Ster advertentie