Binnenland
NOSNTR

Petitie voor bestrijding eikenprocessierups

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Petitie voor bestrijding eikenprocessierups

Afgelaste evenementen, kinderen die niet buiten mogen spelen. De overlast van de eikenprocessierups is groot dit jaar, en ook vroeg. Reden voor twee buurvrouwen om een petitie te starten waarin ze van de gemeente eisen dat die meer doet om dit ongedierte te bestrijden.

"We bellen al maanden tevergeefs. We zijn het hartstikke zat."

Contact met de rups zorgt voor irritaties aan de ogen, benauwdheid en uitslag. De buurvrouwen zeggen al sinds maart bij de gemeente aan de bel te trekken, maar die geeft geen gehoor aan hun noodkreet.

Volgens Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de bestrijding. Er is een landelijk protocol in gevallen van overlast; dan moet de aanpak zich richten op plekken waar veel mensen komen, zoals schoolpleinen en speeltuinen.

De samenwerking tussen gemeenten is een deel van het probleem, volgens Van Vliet: "Als de ene gemeente er werk van maakt, maar de aangrenzende gemeente niet, dan los je het probleem niet op." Hij vindt het dan ook tijd voor een landelijke aanpak, waarin bijvoorbeeld in het najaar al maatregelen worden genomen om de overlast in het nieuwe voorjaar te verminderen.

Ster advertentie
Ster advertentie