Exitstrategie? 'Er is maar één optie: grootschalig testen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Exitstrategie? 'Er is maar één optie: grootschalig testen'

Het kabinet praat vrijdagmiddag over de exitstrategie. Ondertussen dalen de besmettingscijfers, maar niet zo snel als gehoopt. Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vindt het te vroeg voor versoepelingen. "Je kunt niet zomaar gaan versoepelen. Het aantal besmettingen is op dit moment nog op een niet-acceptabel niveau", zei hij in Dit is de Dag.

Grootschalig testen

Ook David Ikkersheim, arts, bedrijfskundige en partner bij KPMG Health, is niet optimistisch over de mogelijkheid om op korte termijn af te schalen. Allereerst vanwege de Britse variant en de besmettingen die maar langzaam dalen. Daarnaast gaat een exitstrategie verder dan alleen het bepalen van de volgorde van openen: "Ik denk dat exitstrategieën goed zijn. Je moet nadenken over de volgorde van openen. Maar je moet ook nadenken over 'wat zijn nou onze opties voor de rest van het jaar'. Ik vrees dat er maar één optie is, behalve eindeloos binnenblijven, en dat is heel grootschalig gaan testen."

Door grootschalig te testen, soms meerdere keren per maand, kun je bepaalde activiteiten weer opstarten, denken Schellekens en Ikkersheim. "Je kan mensen motiveren om zich te laten testen door bepaalde activiteiten te organiseren. Denk aan onderwijs. Laat kinderen naar school gaan, maar laat hen eerst testen", stelt Ikkersheim voor. "Zo kunnen we streven naar meer activiteit en tegelijk mensen belonen voor het doen van een test."

Ook Schellekens denkt dat het belangrijk is om mensen een positieve prikkel te geven om zich te laten testen. "Quarantaine moet niet meer vrijblijvend zijn. Waarom geven we die mensen niet een dagvergoeding? Ook dat kan je belonen."

Vijf fases

De eerste plannen van de exitstrategie van het kabinet lekten woensdagmiddag uit. Er zijn vijf fases geformuleerd. Eerst gaan de basisscholen en de kinderopvang open en verdwijnt de avondklok. In een volgende fase gaat detailhandel open en mogen de contactberoepen weer aan de slag, om zo langzaam verder open te gaan. Schellekens is blij dat het kabinet over een exitstrategie praat, want dat geeft in ieder geval perspectief.

Maar voorzichtigheid is geboden, denkt hij. "Het gaat op twee manieren niet goed. In de eerste plaats: het besmettingsniveau is veel te hoog, dus de ziekenhuizen blijven onder druk staan. En in de tweede plaats: de cijfers zijn te hoog voor de GGD om via bron- en contactonderzoek, testen en het in quarantaine plaatsen van mensen, de besmettingen ook laag te kunnen houden."

Minister Hugo de Jonge zei eerder dat we bij 3600 besmettingen per dag bron- en contactonderzoek uit kunnen voeren. Schellekens vindt dat een optimistische inschatting: "Ik vraag me af waar hij dat vandaan heeft. De WHO gaat in Nederland uit van 1250 besmettingen per dag. En dat zien zij als bovengrens. Dus je moet niet versoepelen voordat je daar bent."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie