Geschiedenis
VPRO

Italianen zoeken woest naar identiteit in graftombes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italianen zoeken woest naar identiteit in graftombes

Plinius de Oudere was een schrijver die in de eerste eeuw na Christus leefde. Hij kwam om bij een reddingsactie na de uitbarsting van de Vesuvius die heel Pompeii verzwolg. Onlangs maakte een team Italiaanse wetenschappers bekend dat ze de schedel van de Romeinse beroemdheid hadden gevonden. Italië juichte. Maar hoe geloofwaardig is deze vondst? En waarom zijn de Italianen daar zo blij mee?

Classicus Raphael Hunsucker vertelt vanuit Rome of het werkelijk mogelijk is dat de schedel van Plinius gevonden is, en waarom de Italianen zo enthousiast zijn over dit nieuws.

Is de schedel van Plinius de Oudere gevonden?

Een ongeloofwaardige vondst

"Een maand geleden stond in Italië groot op de voorpagina het nieuws dat de schedel van Plinius was gevonden. Het werd groot opgepikt", vertelt Raphael Hunsucker. Maar niet iedereen gelooft dat de schedel écht ooit het brein van de oude schrijver bevatte. Classica Mary Beard uit Engeland noemde de vondst 'Fake News'.

Hunsucker: "Dit skelet is gevonden precies op de plek waarover Plinius' neefje schreef: 'Toen het daglicht terugkeerde, de derde dag na zijn laatste, vond men zijn lichaam, ongeschonden en ongedeerd. Hij geleek meer op een slapende dan een dode.' Als de schedel echt van Plinius is, dan gaat men er blijkbaar vanuit dat men hem heeft laten liggen."

Groot enthousiasme, grote hoop

Dat de Italianen zo enthousiast zijn is te verklaren: het past binnen een traditie. "In Italië is veel archeologisch onderzoek gedaan naar de absolute 'oer-oorsprong' van het land. Dit is voor Italië een manier om identiteit te verschaffen, collectieve identiteit. Er zijn veel voorbeelden: deze week nog, de tombe van Romulus en Romulus. En eerder al de hut waar Romulus en Romulus opgroeiden."

Italianen hechten grote waarde aan vondsten uit de oudheid, ze hopen daar hun wortels mee te verdiepen en houvast te vinden voor hun nationale identiteit. En ja, dan kun je denken 'maar er is al zoveel moois in Italië, zoveel cultureel erfgoed, wat moet men dan met zo’n stoffige, oude schedel?'

Hunsucker: "De meeste authentieke tempels zijn door de eeuwen heen 'overgesaust' met nieuwe lagen geschiedenis, vooral christelijke lagen. Sinds 1870 is er geprobeerd om de kerkelijke lagen weer af te pellen, om zo terug te gaan naar de pure vorm." Vondsten als deze - de schedel van Plinius of het graf van Romulus - zijn nog niet 'besmet' door lagen van verandering. Ze gaan nog echt terug naar het 'oer-Italië'. De Italianen worden hier heel enthousiast van.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie