appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat is het verhaal achter deze juwelenschat uit Pompeï?

EPA
woensdag 14 augustus 2019 | NOS | Redactie

In de historische Italiaanse stad Pompeï is een oud kistje opgegraven. Vol met 'exotische spullen'.

Geheimzinnig kistje gevonden in Pompei

Universitair docent oude geschiedenis Miko Flohr heeft de inhoud op foto's bekeken. "Er zitten persoonlijke objecten in denk ik", vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Resten van een ketting, kleine versierseltjes zoals kraaltjes, poppetjes en tanden van dieren."

De directeur van de historische stad denkt dat het spullen van een tovenaar zijn, maar dat lijkt Flohr een sterk verhaal. "Het zijn vast objecten met een bijzondere betekenis. Het zal een ketting zijn die je niet alleen draagt omdat 'ie mooi is, maar ook om te beschermen tegen onheil bijvoorbeeld."

In het dikke lavapakket dat de stad in het jaar 79 verwoestte is jarenlang niet gegraven. "De laatste jaren zijn ze een beetje gaan graven en hebben ze de meest fantastische vondsten gedaan."

Flohr: "Het verandert ons beeld niet. Maar omdat het nu met de beste technieken wordt opgegraven, leren we toch wel nieuwe dingen over Pompeï."

Geheimzinnig kistje gevonden in Pompei

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1