appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Engelse stad Portsmouth herdenkt D-day met groot spektakel

ANP
woensdag 5 juni 2019 | NOS | NTR | Redactie

In de Engelse kuststad Portsmouth is vandaag D-day herdacht met een show vol muziek, theater, speeches en veel militair vertoon. Vandaag 75 jaar geleden begon daar de bevrijding. Vanuit Portsmouth vertrokken toen 150.000 geallieerde militairen om in de nacht van 5 op 6 juni de Normandische kust te bestormen.

Ongeveer 300 veteranen waren er nog bij vandaag. Ook koningin Elizabeth, de Amerikaanse president Trump en veel regeringsleiders, onder wie premier Rutte, waren bij de herdenking. Verslaggever Jeroen de Jager was er ook. In Nieuws en Co hoor je zijn reportage om iets na half vijf.

Er waren toespraken, onder anderen van de Canadese premier Trudeau. Die vertelde over zijn grootvader die samen met miljoenen anderen streed voor de bevrijding. President Trump las voor uit een gebed dat president Roosevelt op 6 juni 1944 uitsprak op de Amerikaanse radio "voor de militairen die ons volk, geloof en beschaving redden".

Koningin Elizabeth: dank u

Ook de Franse president Macron sprak. De Britse premier May las een brief voor van een militair aan zijn vrouw, die hij schreef toen hij net van huis weg was. Daarna verscheen op het grote scherm achter May een telegram aan de echtgenote, waarin stond dat haar man was omgekomen.

Koningin Elizabeth hield als laatste een toespraak en zei dat de heldenmoed en opoffering van de militairen nooit wordt vergeten. "Namens de hele wereld zeg ik u: dank u", besloot ze.

Aan het einde van de ceremonie vlogen 25 moderne en historische vliegtuigen over als afsluiting.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1