Geschiedenis
VPRO

De archieven van de oorlogspaus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De archieven van de oorlogspaus

Afgelopen week werd bekend dat paus Franciscus de geheime Vaticaan-archieven over paus Pius XII gaat openen. Een bijzondere gebeurtenis. Want rond Pius XII woedt al jaren een discussie: was de paus nou fout of goed tijdens de oorlog?

Archieven oorlogspaus open

Was hij een soort Schindler van het Vaticaan, of was hij, zoals hij ook genoemd wordt, de paus van Hitler? Bij OVT zat historicus Jan Bank aan tafel, schrijver van het boek God in de oorlog.

Jodenvervolging

Normaal gesproken worden archieven pas zeventig jaar na het einde van het pontificaat geopend. Paus Pius XII was paus van 1939 tot 1958, wat betekent dat het archief acht jaar te vroeg geopend zal worden. Dat is volgens Jan Bank typerend voor deze paus Franciscus.

Paus Pius XII

(Bron: Beai Simplicissimi)

De grote vraag als de archieven opengaan wordt: heeft hij gezwegen omdat hij de Joden wilde redden, of niet? Pius XII heeft zich nooit publiekelijk uitgesproken tegen de Jodenvervolging. Het is bekend dat goede vrienden hem aanspoorden om bijvoorbeeld het Bloedbad van Babi Jar te veroordelen, maar ook dat heeft hij niet gedaan. Bank hoopt dat de dagboeken die in het archief liggen een licht gaan schijnen op zijn handelen in deze.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie