appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Gaan!

Presentator: Morad El Ouakili

Luister terug

'Selecteren op geslacht moet kunnen'

vrijdag 24 januari 2020

Het was eerder deze week een historische dag voor vrouwelijke bemanningsleden op onderzeeboten. De marine laat namelijk per direct vrouwen toe als crew. Vrouwen mochten wel al werken bij de Onderzeedienst, maar nog niet in de varende functies. Het waren voornamelijk functies als verpleegkundige, typiste of boekhoudster. 

Ook was er deze week al opspraak over de rol van James Bond. De rol zou namelijk niet gespeeld kunnen worden door een vrouw. Dit met de reden dat ‘James Bond een mannelijke spion is en geen vrouw’. 

Vrouwen hebben over de jaren heen veel moeten vechten voor dezelfde rechten als een man. Dit veranderde door de jaren heen, maar sommige banen zijn alsnog niet voor iedereen beschikbaar. Er wordt op de werkvloer dus nog steeds veel onderscheidt gemaakt tussen een man en een vrouw. Past dat nog wel bij deze tijd? Daarom bespraken wij de volgende stelling:'selecteren op geslacht moet kunnen. Soms zijn vrouwen beter in een bepaalde functie dan mannen, of andersom'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1