Fragment

Pointer: Jong en Vast, deel 1

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pointer: Jong en Vast, deel 1

De nieuwe podcastserie Jong en Vast duikt in de wereld van de jeugddetentie. In de eerste aflevering vertelt ‘Kleine’ over de poging tot doodslag waarvan hij wordt verdacht, na een confrontatie met twee mannen. Medewerkers leggen uit hoe je moet omgaan met een groep pubers, die allemaal vastzitten voor ernstige delicten. 

Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen gaat uitgebreid in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze straks weer terugkeren in de maatschappij.

In Teylingereind zitten jongeren tussen de 12 en de 24 jaar, die (nog) berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Het gaat om de meest zware delicten, zoals moord, roofovervallen en geweldsincidenten. De meeste jongeren verblijven er niet langer dan een paar maanden, omdat ze bijvoorbeeld in voorarrest zitten. Een kleine groep jongeren zit in Teylingereind met een PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel ‘jeugd-tbs’.Te gast in de uitzending is Henk Ferwerda, criminoloog & directeur bij Bureau Beke. De jeugdcriminaliteit neemt af, maar wordt wel ernstiger. Valt het tij nog te keren?